— Johanna Sumuvuori

Rokotteiden turvallisuus selvitettävä tarkkaan

Tuoreet lööpit sikainfluenssarokotteen mahdollisista yhteyksistä lasten lisääntyneisiin narkolepsiatapauksiin ovat takuulla ahdistaneet monia vanhempia. Niin minuakin. Suhtauduin alun perinkin kaksijakoisesti rokotteen antamiseen omalle lapselleni. Perusluottamukseni asiantuntijoiden suosituksiin ja rokotesuojaan on kuitenkin hyvä, emmekä perheessämme oikeastaan vakavasti ajatelleet, että olisimme jättäneet rokotteet ottamatta. Lapsi vietiin rokotettavaksi heti, kun puolen vuoden ikä tuli mittariin.

Nyt THL:n asiantuntija on suosittanut vanhempia jättämään lapset toistaiseksi rokottamatta, kunnes mahdollinen yhteys narkolepsiaan selvitetään. Se ei varmasti lohduta niitä vanhempia, jotka pohtivat ja surevat nyt sairastuneen lapsensa tilannetta, mutta on mielestäni järkevä toimintaohje.

Sikainfluenssasta käyty julkinen keskustelu alkoi lööppikohuilla ja tullee jatkumaan epävarmuutta ja spekulaatioita lietsovalla tunnelmalla, ellei rokotuksen yhteyttä lasten narkolepsiatapauksiin selvitetä perinpohjaisesti. Tällä hetkellä myös Ruotsissa selvitetään, onko Pamdemrix-rokote aiheuttanut lasten narkolepsiaa. Olen samaa mieltä peruspalveluministeri Risikon kanssa siitä, että sikainfluenssaepidemian ja –rokotteiden yhteyttä narkolepsiaan on syytä tutkia koko Euroopan laajuisesti. Mikäli asia jää epäselväksi, ihmisten luottamus rokotesuojaan voi heikentyä, millä puolestaan voisi olla ikäviä kansanterveydellisiä seurauksia.

Rokotteilla on onnistuneesti taitettu tietä epidemioilta ja annettu ihmisille suojaa erilaisia tauteja vastaan. Kansalaisten kattava, maksuton rokotusohjelma on ollut merkittävässä roolissa erilaisten tartuntatautien leviämisen ehkäisyssä. Rokotteiden turvallisuuteen on kuitenkin voitava luottaa ja se edellyttää tarkkaa tutkimusta ja seurantaa. Erilaisia rokotuksia harkitsevien kansalaisten on saatava kattavasti tietoa mahdollisista sivuvaikutuksista rokotuspäätöstensä perustaksi.

Toivon monen muun tavoin voivani jatkossakin luottaa asiantuntijoiden arvioihin rokotusten tarpeellisuudesta ja turvallisuudesta. Sikainfluenssarokotteen mahdollisen yhteyden selvittäminen narkolepsiaan on tässä tilanteessa viranomaisten välttämätön velvollisuus.

 THL:n tiedote

Jaa sivu: