— Kasvi Jyrki

Yksityisyyden joutsenlaulu

Eilen oli eduskunnassa harvinaisen mielenkiintoinen seminaari (omaa avauspuheenvuoroani lukuunottamatta) otsikolla Digitaalinen vallankumous – Miten turvata yksityisyyden suoja.

Vaikka otsikkona oli yksityisyyden turvaaminen, lopputulema oli masentava – turvattavaa ei paljon jää, jos kehitys jatkaa nykyistä kulkuaan. Jopa kansalaistensa oikeuksia perinteisesti puolustaneissa Pohjoismaissa on vireillä lainsäädäntöä, joka velvoittaa operaattorit ja yhteisötilaajat keräämään tiedot ihmisten nettisurffailusta (Tanska) tai kopioimaan kaiken maan rajat ylittävän sähköisen tietoliikenteen tiedustelun tietokoneisiin analysoitavaksi (Ruotsi).

Suomalainen keskustelu sähköpostien ja puhelujen tunnistetietojen tallentamisesta alkaa tuntua kovin kesyltä.

Mutta on tilanteessa jotain positiivistakin, ainakin näin poliitikon näkökulmasta. Kun kellään ei ole enää mitään yksityisyyttä, äänestäjät (ja lööppilehtien lukijat) saavat omakohtaisesti kokea, millaista poliitikon elämä on. Miltä tuntuu, kun kaikki on julkista, kun naapurit ja sukulaiset ja uppo-oudot tietävät omasta elämästä enemmän haluaisi.

Huvittavana yksityiskohtana seminaarissa kävi ilmi, että Ruotsin hallituksen tietokoneisiin on asennettu nettifiltterit, jotka estävät viranhaltijoiden ja ministereiden pääsyn esimerkiksi porno-, viha-, vertaisverkko- ym. sopimattomille sivuille. Filtteröintiperusteet ovat valtiosalaisuus, samoin se, mikä yhtiö on filtterit toimittanut (mikä yhtiö siis päättää, mihin tietoon Ruotsin hallituksella on pääsy). Viime vaalien alla hallituksen koneilta ei esimerkiksi päässyt paljon keskustelua herättäneen
Piratpartietin sivuille...

Sain omaan esitelmäarsenaaliini myös hyvän esimerkin, kolme ihmistä tappaneen ja 29 haavoittaneen terroristi Unabomberin, joka terrorisoi Yhdysvaltoja kirjepommeillaan 18 vuoden ajan. Kertaakaan Unabomberin pommikampanjan aikana kelleen ei tullut mieleenkään vaatia, että postin tulisi alkaa kerätä postilähetysten tunnistetietoja – kuka lähettää mitä ja kenelle. Miksi ihmeessä sähköposti on niin paljon vaarallisempaa kuin kirjeposti?

Jaa sivu: