— Kerttu Hakala

Uskonnonvapaus

Tein uskonnonvapaus-vaalikoneen osoitteessa www.uskonnonvapaus.fi. Erinomainen kysely - etenkin se, että "en osaa sanoa" -vaihtoehdon tilalla oli suoraan vaihtoehto "En vastaa". Mutta hillittömän vaikeita kysymyksiä myös. Koska tuolla sivustolla ei ole mahdollisuutta kommentoida vastauksiaan, niin kirjoitan niistä lyhyesti tässä. Ihan ensiksi tämä valtion erityissuhde kahteen uskontokuntaan. Olen sitä mieltä, että nykysysteemi ei ole tasa-arvoinen. Mutta toisaalta en usko, että kymmenessä vuodessa saataisiin rakenteet uudistettua niin, että se nuoriso-, diakonia- ym. työ, mitä evankelisluterilainen kirkko tällä hetkellä tekee, tulisi tehdyksi edelleen. Sen tähden vastasin, että lee säilyttää suunnilleen nykyisellään seuraavat kymmenen vuotta. Tämä on ehkä vaikein kysymys, johon olen politiikassa tähän mennessä törmännyt. Haluan kuulla sen vaihtoehtoisen mallin, jossa lapsi-, nuoriso-, perhe- ja kaikki hyvä evluttityö hoidetaan nykyisen kaltaisesti tai paremmin, uskonnoista riippumatta. Seurakuntien hoitamassa työssä on omat puutteensa, esimerkiksi homo- ja lesbopareja ei oteta parisuhdekursseille. Uskonnollisesti sitoutumatonta työtä siis tarvittaisiin lisää. Toiseksi vaikein kysymys tulikin sitten heti numerolla kaksi. Mikä on kantani evankelis-luterilaisen kirkon yhteisövero-osuuteen ja hautaustoimeen? Vastasin, että hautaustoimi ja yhteisövero-osuus on säilytettävä nykyisellään, mutta pohdin pitäisikö minun osoittaa katumusta ja pyytää ylläpitäjää vaihtamaan vastaukseni ensimmäiseen vaihtoehtoon eli siihen, että "Nykyisen suuruinen vero-osuus tulee muuttaa suoraksi valtionavuksi". Yllättävän moni on vastannut, että hautaustoimi pitäisi siirtää kuntien tehtäväksi. Kaupunginvaltuutettuna minua hirvittää ajatus, että tämä taakka retkahtaisi kuntien niskaan enkä millään usko, että sen kustannusvaikutus olisi nolla. Kunnilla on suuria vaikeuksia selvitä jo nykyisistä tehtävistään. Vaalikoneita riittäisi jo nyt joka päivälle vastattavaksi, tästä se lähtee.
Jaa sivu: