— Kerttu Hakala

Ydinvoima

Kävin eilen Kuusamon lukiolla paneelikeskustelussa. Kuusamon uraanikaivoshulabaloo on saanut hassuja piirteitä: monet ydinvoiman kannattajat vastustavat hanketta Kuusamossa. Ydinvoimaa saa siis louhia missä vaan muualla, mutta ei meillä. Louhinnan ympäristövaikutukset Kuusamossa kiinnostavat, muualla niillä ei ole niin väliä. Ymmärtääkö ne oikeasti, miten ristiriitaista populismia ne tommosia puhuessaan viljelevät? Ydinvoimasta puhutaan myös "väliaikaisena ratkaisuna". Minusta sanan "väliaikainen" käyttäminen ydinvoiman yhteydessä on täyttä sokeutumista tosiasioille. Miten energiamuoto, joka a) vaatii hillittömät investoinnit, b) tuhoaa suuria alueita uraanin louhinnalla ja c) jättää jälkeensä ihan miljoonapitkään vaarallisena pysyvää jätettä voidaan pitää väliaikaisena?
Jaa sivu: