— Kerttu Hakala

Päästökauppa ja "kyllä se vielä ehtii kun on niin nuori" -mentaliteetti

Olin paneelikeskustelussa, jossa oli edustettuna kaksi ehdokasta Suomen kommunistisesta puolueesta, Vasemmistoliitosta ja Vihreistä. Ihan mukava keskustelu. Kyllä, verotusmielipiteeni ovat edelleen aika yhtenäiset vasemmiston kanssa, joskaan ruoan arvonlisäveroa en haluaisi alentaa tai poistaa. Ympäristöasioista puhuttaessa kävi ilmi, että sekä vassit että kommarit halusivat toimia kapitalismin ja markkinatalouden ulkopuolella. Minä tahdon olla mukana pelastamassa ympäristöä myös markkinatalouden itsensä keinoin ja sen itsensä sisältä, ja esimerkkinä käytin päästökauppaa. Vassilaiset tuhahtelivat päästökauppaa laastaroinniksi ja minulle jäi se kuva, että he oikeasti vastustavat tämän kaltaista toimintaa. Pitäisikö tässä sitten oikeasti keskittyä ainoastaan purkamaan kapitalismia ja sortamaan markkinavoimien valta kokonaan alas ensin, ja toimia ympäristön hyväksi sitten? Ymmärrän kyllä, että todellisia syitä ei poisteta päästökaupalla, mutta mielestäni keinovalikoiman on oltava laaja ja olen ylpeä siitä, että edes jotain sitovaa on saatu aikaan kansainvälisesti. Ympäristönsuojelijana en kyllä kehtaa tuhahdella päästökaupalle tai muillekaan pisaroille meressä - hyvä kun tehdään edes jotain. Tänään minua on ärsyttänyt se, miten monet jättävät äänestämättä nuorta ehdokasta siksi, että hän ehtii vielä myöhemmin sitten päästä eduskuntaan. Minä haluan eduskuntaan vielä ollessani nuori! En muutu vanhetessani toiseksi ihmiseksi eikä arvomaailmani varmaankaan heitä voltteja vuosien karttuessa, mutta hyvänen aika, siellä tarvitaan nuoria. Haapalan Antti sanoi aika hyvin jossain paneelissa, että "äänestäkää minut eduskuntaan ennen kuin minusta tulee äkäinen vanha ukko". Sitä paitsi: minä en lupaa kenellekään asettua ehdolle myös ensi vaaleissa. Ei politiikka ole minulle mikään uraputki, jossa mennään eteenpäin valmiin kaavan mukaan. Suosittelen äänestämään minua näissä vaaleissa, sillä tämä voi olla ainutlaatuinen mahdollisuus. Joo, on toki todennäköistä, että olen ehdolla myös ensi vaaleissa, mutta mulle se ei ole mikään selviö.
Jaa sivu: