— Kerttu Hakala

Mielenterveyspalvelut ja opiskelijat

Kävin Paukkulassa Nuoriso-opiston vaalitilaisuudessa. Mulle läheisin yleisökysymys oli, mitä ehdokkaat tekisivät opiskelijoiden ja etenkin muualla kirjoilla olevien opiskelijoiden mielenterveyspalvelujen eteen. Olen Oulussa tehnyt pari mielenterveyspuolen aloitetta: toinen koski sitä, että mielenterveyspuolen tehokkuutta ja onnistuneisuutta ei mitata lainkaan asiaskyselyillä. Toinen taas koski Oulun mielenterveyspalvelujen kokoamista yhteen niin, että kaikilla alueen toimijoilla olisi ajantasaiset tiedot siitä, mitä palveluja mikäkin pulju tarjoaa ja kenelle sekä otettaisi käyttöön puhelujen yhdistäminen eri palveluntarjoajien välillä. Näin saataisiin vähällä rahalla apu lähemmäs sen tarvitsijaa. Molempiin aloitteisiin sain toki myös vastaukset, mutta mielestäni melko kurjat sellaiset. Opiskelijat ovat usein väliinputoajia muissakin terveyspalveluissa, mutta mielenterveyspuolella riski pudota hoidon ulkopuolelle puljusta toiseen pompotettaessa on erityisen suuri. Mielenterveys on myös asia, jota on ehdottoman tärkeää hoitaa lähellä - apu jää kyllä hakematta, jos opiskelija käännytetään Mikkelistä kotikuntaansa sitä anomaan. Opiskelijoiden pitäisi saada helposti apua oman oppilaitoksen sisällä toimivalta terveydenhoitajalta ja lääkäriltä, mutta en ole vielä hoksannut yhtään oppilaitosta Mikkelissä, jossa nämä henkilöt olisivat joka päivä tavattavissa. Myöskään kuraattorien ja ohjaajien palveluita ei ole tarpeeksi.
Jaa sivu: