— Kerttu Hakala

Neuvola, työterveyshuolto, vanhusneuvola

Mikkelissä ei ole vielä vanhusneuvolaa, vaikka siitä keskustellaan paljon, kaikki tuntuvat kannattavan ajatusta ja päätös sen perustamisesta taitaa sekin olla olemassa. Kaupunkilehti, jonka just hain postilaatikosta, uutisoi Vanhusneuvoston vaalitentistä, jossa asia oli jälleen ollut esillä ja toki sitä oli kannattanut joka ikinen keskustelemassa ollut poliitikko. Hei saiskohan sille joskus jotain aikaankin? Pari kommenttia lehden jutusta... Kokoomuksen Juha Saarinen on muistuttanut, "että sosiaali- ja terveyshoidon puolella on töissä noin 1400 ihmistä, joten henkilöresursseistakaan toiminnan käynnistymisen ei pitäisi olla kiinni." Minä kyllä luulen, että minkään uuden toiminnan aloittaminen nykyisillä henkilöresursseilla ei ole järkevää, vaan vanhusneuvolatoimintaan on palkattava ihan uusia hoitajia. Hyvää neuvolatoiminnassa on se, että vanhusneuvolan lääkäripalvelut olisi varmasti annettavissa terveyskeskusten kautta. Minun ajatuksissani vanhusneuvola olisi perusterveydenhuoltoa, josta voidaan sitten ohjata lääkärille muualle jos on tarvetta. Vanhusneuvoston puheenjohtaja Kuusilehto on oikeassa siinä, että vanhukset ovat väliinputoajia. "Kun ihminen saatetaan alulle, hän pääsee neuvolan piiriin. Sen jälkeen hän on kouluterevyshoidon ja työterveyshoidon piirissä, mutta eläkkeelle siirtyessään hän putoaa siitä pois eikä kuulu mihinkään piiriin", hän sanoo. Minusta asia ei kyllä ole näin yksioikoinen ja pelkästään vanhuksia koskeva - nykyään on jokseenkin harvinaista, että koulu- ja opiskelijaterveydenhoidon piiristä pompataan suoraan työterveyshuoltoon. Ensinnäkin opiskelijaterveydenhoidossa on hillitön määrä ongelmia, eikä siitä voida siksi mielestäni puhua kattavana palveluna opiskelijoille. Toisekseen nykypäivän perustyöntekijä työskentelee pätkittäin projekteissa, hankkeissa tai muuten vain määräaikaisena, mikä valitettavan monesti tarkoittaa lähes täydellistä työterveyshuollon puuttumista. Joka tapauksessa vanhusneuvolan toiminta ei olisi keneltäkään pois, vaan olen vakuuttunut siitä, että se olisi kaupungille monella tapaa jo lyhyellä tähtäimellä kannattava ratkaisu.
Jaa sivu: