— Krista Mikkonen

Kuntien hankinnat reiluiksi

Nyt vietetään reilun kaupan viikkoa. Reilun kaupan merkin ansiosta meidän kaikkien on helppo tehdä arjen poliittisia tekoja kauppareissulla. Reilun kaupan tuotteen valitsemalla takaamme kehitysmaiden viljelijöille ja työntekijöille kohtuullisen korvauksen heidän tekemästään työstä.

Esimerkiksi viime vuonna kehitysmaiden kahvinviljelijät saivat suomalaisten kahviostoista 107 000 euroa Reilun kaupan lisää normaalihinnan päälle. Tämä raha parantaa merkittävästi monien kahvinviljelijöiden elämää. Reilun kaupan järjestelmä asettaa myös tiukkoja ympäristökriteereitä tuotannolle.

Yksittäisten kuluttajien lisäksi myös kuntien tulisi tehdä vastuullisia valintoja hankinnoissaan. Me kuntalaiset voimme vaatia omalta kunnaltamme vastuullisia valintoja, käytetäänhän kuntien hankinnoissa verorahojamme. Kaupungit ja kunnat, jotka sitoutuvat edistämään reilua kauppaa ja tekemään omissa hankinnoissaan eettisiä valintoja, voivat hakea itselleen Reilun kaupan kaupungin/kunnan arvonimen.

Reilun kaupan tuotteiden suosiminen ei ole pois kotimaisten tai lähialueen tuotteiden hankinnoista. Esimerkiksi kahvia, teetä, banaaneita tai kaakaota kun ei Suomessa kasva – ja niitä kaikkia kun tuppaa kuntien ostoslistoilla olevan. Kun tuotteiden alkuperään aletaan kiinnittämään huomiota, kannustaa se myös valitsemaan kotimaista ja lähellä tuotettua sellaisten tuotteiden kohdalla, missä se on mahdollista. Reilun kaupan kunnan ja kaupungin kriteereissä puhutaankin siitä, miten tuotteen alkuperään tulee kiinnittää huomiota.

Reilun kaupan kuntia ja kaupunkeja on Suomessa vasta kuusi. Maailmalta niitä löytyy yli tuhat kappaletta. Erityisesti Englannissa, Irlannissa ja Belgiassa on runsaasti reilun kaupan paikkakuntia. Ei ole yllätys, että Vihreät ovat olleet aloitteellisia omilla paikkakunnillaan Reilun kaupan kaupungin tai kunnan arvonimen saamiseksi. Oma kotikaupunkini Joensuu sai Reilun kaupan kaupungin arvonimen kaksi vuotta sitten.

Tämän vuotisen reilun kaupan viikon alkajaisiksi Helsingin kaupungin ruokapalveluista vastaava Palmia ilmoitti, että he siirtyvät käyttämään reilun kaupan kahvia. Se on yksi reilun kaupan kaupungin kriteereistä. Toivottavasti Helsingistä saadaan pian yksi reilun kaupan kaupunki lisää. Ellei edelle ehdi Jyväskylä, Kotka, Hämeenlinna, Kokkola, Turku tai Lahti, jossa kaikissa kampanjoidaan arvonimen saamiseksi. Tai Huittinen reilun kaupan kunnaksi.

Jaa sivu: