— Krista Mikkonen

Lisää lähiolutta!

Saunaolut kuuluu monen suomalaisen tapoihin. Itsekin etenkin kesäisin saunan yhteydessä nautin oluen. Tavaksemme on tullut joka kerta maistaa erilaista olutta. Lähikauppamme hyllyllä onkin ilahduttavan laaja valikoima kotimaisten pienpanimoiden tuotteita.

Kaupoissa ei kuitenkaan myydä vahvoja oluita. Alkossa myydään, mutta pienpanimoiden tuotteiden saaminen Alkon valikoimiin on varsin vaivalloinen tie. Kankeat hankintakäytännöt johtavat usein siihen, ettei pienpanimoiden oluita hyllyiltä paljoa löydy. Juomaa ei voi lähteä etsimään sen syntysijoiltakaan, sillä pienpanimot eivät saa myydä vahvoja oluitaan suoraan kuluttajille.

Jostain kumman syystä lainsäädäntömme kohtelee pienpanimoita ja viinitiloja eriarvoisesti. Pienpanimot eivät saa myydä oluitaan suoraan kuluttajille, jos niiden alkoholipitoisuus on yli 4,7 prosenttia. Viinitilat taasen saavat myydä viinejään suoraan tiloilta kuluttajille, vaikka viinit ovat vahvempia kuin vahvemmatkin oluet.

En tiedä, mistä tuo alkoholipitoisuuden raja-arvo on keksitty. Oluen ystävät kuitenkin pitävät rajaa hyvin keinotekoisena. Monet hyvät oluet ovat sitä vahvempia. Opiskeluaikainen vuosi olutkulttuurin mahtimaassa Belgiassa opetti minullekin, että oluita riittää moneen makuun erilaisilla vahvuuksilla.

Pienpanimoiden oluet ovat erikoistuotteita, minkä huomaa myös niiden hinnasta. En usko, että pienpanimoista tapahtuvan myynnin vapauttamisella olisi merkitystä alkoholin aiheuttamien haittojen lisääntymiseen. Kaupasta laatikoittain kannettavan oluen hinnalla ja vahvuudella sen sijaan on sitäkin enemmän. Tämän vuoksi itse ilolla tervehdin II-oluen uudelleen lanseeraamista kauppoihin.

Kotimaista olutkulttuuria ja elävää maaseutua pienpanimoiden suoramyynnin rajoitusten poisto vahvistaisi. Monet pienpanimot toimivat maaseudulla ja monipuolistavat maaseudun elinkeinorakennetta. Oluen valmistamisen lisäksi pienpanimoiden ympärille voitaisiin kehittää entistä enemmän myös matkailutoimintaa aivan kuten viinitilojenkin yhteyteen.

Lähiruoan lisäksi moni haluaisi suosia myös lähijuomaa. Tämän mahdollistamiseksi pienpanimoiden pitää voida myydä kaikkia tuotteitaan suoraan kuluttajille. Myös Alkon tulisi kantaa vastuunsa kotimaisesta olutkulttuurista joustavoittamalla hankintakäytäntöitään. Jos omalla alueella tehdään olutta, niin pitäisi olla itsestäänselvyys, että sitä löytyy niin alueen Alkojen kuin kauppojenkin hyllyiltä.

Jaa sivu: