— Krista Mikkonen

Nollatoleranssi saimaannorpan verkkokuolemille

Saimaannorpan suojelemiseksi asetettu verkkokalastuskielto päättyi kesäkuun lopussa. Uutiset ensimmäisistä verkkoon kuolleista nuorista norpista kuultiiin eilen. Nuoret norpat liikkuvat laajalla alueella, eivätkä ne osaa väistää verkkoja. Verkkokalastuskieltoa tulee jatkaa norppien esiintymisalueella koko kesän ajan ja tärkeimmillä alueilla sen on oltava ympärivuotinen. Norppa-alueella tulee sallia vain norppaturvallinen kalastaminen: nielurajoitteiset katiskat, onkiminen, heittokalalastus ja uistelu.

Äärimmäisen uhanlaisen saimaannorpan pahin uhkatekijä on ihminen. Verkkokuolemat on sen yksittäisistä kuolinsyistä merkittävän. Saimaannorppaa ei esiinny maailmassa missään muualla kuin Saimaalla, meidän vastuullamme on sen säilyminen. Saimaannorpan verkkokuolemiin on otettava nollatoleranssi.

Uskon, että Saimaan ranta-asukkaat ja mökkiläiset haluavat suojella norppaa ja hyväksyvät kalastusrajoitukset. Nykyinen verkkokalastuskiellon päättyminen kesäkuun lopussa antaa väärän viestin siitä, että nyt olisi turvallista laskea verkot veteen. Uutisoidut verkkokuolemat tapahtuivat Savonlinnassa alueella, jossa verkkokalastus tuli sallituksi heinäkuussa. Todellisuudessa verkot ovat nuorille norpille yhtä vaarallisia kuin viikko sitten. Kuuttien verkkokuolemat ovat vain siirtyneet kesän alusta myöhäisemmäksi sitä mukaa, kun verkkokalastuskieltoa on pidennetty.

Saimaannorppa on viime aikona levittäytynyt pikkuhiljaa takasin vanhoille elinalueilleen Pohjois-Karjalan puolelle Liperiin ja Rääkkylään sekä Etelä-Saimaalle, joista se oli kateissa pitkään. Alueen asukkaat ja mökkiläiset ovat ottaneet paluumuuttajan ilolla vastaan. Tietoisuus verkkokalastuksen turmiollisuudesta norpalle ei valitettavasti ole levinnyt samaa matkaa, vaan verkkoja on vesillä runsaasti näillä alueilla.

Valtaosa verkkokuolemista ei tule tietoon ja kuolleet norpat löytyvät aikojen päästä rantaan ajatuneina ja mätänevinä. Norppatutkimuksen kannalta on tärkeää, että kaikista verkkokuolemista ilmoitetaan heti paikalliselle poliisille tai suoraan Metsähallitukselle, jonne ruumiit toimitetaan tutkittavaksi. Kalastajille se on varmasti kova paikka, mutta auttaa norppien suojelutyön eteen tehtävässä tutkimustyössä. Näiden tuoreiden verkkokuolemien kohdallakin on syytä kiittää verkonomistajia siitä, että he ilmoittivat ikävistä saaliistaan.

Hyviäkin uutisia norpan tiimoilta on äskettäin kuultu. Suomi sai EU:lta 5 miljoonaa euroa saimaannorpan suojeluhankkeeseen. Hankkeen tavoitteena on Saimaan alueen asukkaiden ja kesämökkiläisten tietoisuuden lisääminen. Sen avulla myös jatketaan norpalle turvallisten kalastusvälineiden jakamista ranta-asukkaille sekä saadaan kerättyä lisää tietoa saimaannorpan suojelun tehostamiseksi.

 

Jaa sivu: