— Krista Mikkonen

Olutta suoraan tuottajalta

Alkoholilainsäädäntöä on tarkoitus uudistaa tänä keväänä. Peruspalveluministeri Susanna Huovinen (sd) on ilmoittanut tavoitteeksi vähentää alkoholin kokonaiskulutuksen tasoa nykyisestä vajaasta kymmenestä litrasta kahdeksaan litraan henkeä kohden. Tärkeimpinä keinoina tähän ovat hintaohjaus sekä saatavuuden ja mainonnan rajoittaminen.

Suomalaisen alkoholipolitiikan ongelmana on pelkkä kokonaiskulutukseen tuijottaminen. Lainsäädännön uudistus tulisi lähteä siitä todellisuudesta, että alkoholin käyttäjäkunta on varsin erilaista. Kymmenesosa käyttäjistä kuluttaa yli puolet kokonaismäärästä, ja 70 prosenttia kuluttaa vähemmän kuin käyttäjien keskikulutus. Jotta alkoholin aiheuttamia terveys- ja sosiaalihaittoja sekä liikenneonnettomuuksia saataisiin parhaiten vähennettyä, pitäisi keinoja kohdentaa ensisijaisesti alkoholin suurkuluttajiin.

Alkoholikulttuurimme on viime aikoina muuttunut hyvään suuntaan: väkevien sijaan suositaan enemmän mietoja juomia, nuorten humalahakuinen juominen on vähentynyt ja olutkulttuuri pienpanimoineen on nousemassa. Tätä kehitystä tulee tukea uudessa alkoholilaissa. Uudistuksen yhteydessä laista tulee poistaa hölmöjä rajoitteita, jotka vaikeuttavat alkoholikulttuurimme muutosta humalahakuisesta juomisesta seurustelujuomiseen.

Yksi järkeenkäymätön kohta alkoholilaissamme on pienpanimoiden ulosmyyntikielto. Kiellon tekee entistä oudommaksi se, että viinitilat saavat myydä viiniään ulos. Toki pienpanimoillakin on keinonsa. Ne perustavat panimon viereen kioskin, jossa myydään panimon olutta. Kioskin kokonaismyynnistä yli puolen on kuitenkin oltava elintarvikemyyntiä. Luonnollisesti tämä johtaa helposti erilaisiin kikkailuihin. Kioskiluvat myöntää aluehallintovirasto. Koska lupakäytäntö on kirjavaa eri puolilla maata, ovat panimot eriarvoisessa asemassa. Toisaalla lupa tulee ongelmitta, toisaalla luvan antaja voi evätä sen esimerkiksi sillä perusteella, ettei näe panimon läheisyydessä tarvetta elintarvikekioskille. Ja tottahan se on, tarvetta ei ole myydä elintarvikkeita vaan panimon tuotteita.

Kaikki puhuvat turhan säätelyn purkamisesta ja yritystoiminnan lupakäytäntöjen helpottamisesta. Pienpanimoiden ulosmyynnin salliminen on konkreettinen teko tähän suuntaan. Nykyinen käytäntö lähentelee kiusantekoa. Alkoholin kokonaiskulutuksen vähentämiseen ja ongelmien estämiseen sillä ei ole vaikutusta. Sen sijaan olutkulttuurimme kehittymisen ja pienpanimoiden elinvoimaisuuden kannalta se olisi merkittävää.

Jaa sivu: