— Krista Mikkonen

Eläkeläisiltä ei voi leikata enää lisää

Krista Mikkonen

“Hoidin lapset kotona ja sitten pitkään perhepäivähoitajana hankin perheelle vähän lisätienestiä. Palkka oli todella pieni, miehen palkka riitti mukavaan elämään. Nyt leskenä tilanne onkin aivan toinen. Pienellä eläkkeellä on vaikea tulla toimeen.

Kyllä se yllätti, kuinka sain haudata elintason samalla kun hautasin mieheni uurnan. Onhan se vaikeaa mennä leipäjonoon. Toisaalta hyvähän se on, että saa myös kuun lopulla syödä. Sitä aina ajatteli, että köyhät on vain laiskoja vätyksiä. Aika kovalla kädellä maailma opettaa nöyryyttä.”

Näin kertoi tarinansa eräs eläkeläinen tämän vuoden keväällä ennen eduskuntavaaleja. Tarina on aivan liian tavallinen. Tulevaisuudessa se on valitettavasi entistä yleisempi, sillä hallitus haluaa lakkauttaa eläkeläisten asumistuen, ja siirtää näin 180 000 eläkkeensaajaa yleisen asumistuen piiriin. Kyse ei ole mistään tasa-arvoteosta, vaikka hallituspuolueen edustajan suusta sellaistakin selitystä on kuultu, vaan sillä haetaan noin 120 miljoonan säästöjä.

Pienituloisten eläkeläisten toimeentulo on jo lähtökohtaisesti hyvin niukka ja siitä leikkaaminen on epäoikeudenmukaista taakanjakoa. Muutoksen seurauksena 70 % eläkeläisistä tulee saamaan vähemmän asumistukea. Tuki vähenee yli sadalla eurolla joka neljännellä. Pahiten kärsivät monet yksinasuvat naiset, joiden työhistoria on ollut katkonainen ja palkka pieni. Alussa tarinansa kertonut nainen on yksi heistä.  

Hallituksen pitää perua jo päättämänsä leikkaukset eläkeläisten asumistuista. Leikkaukset ajavat vanhukset kuntien toimeentuloluukulle. Se lisää byrokratiaa, tuo vanhuksille lisävaivaa ja aiheuttaa monelle syvää häpeää.

Hallitus on unohtanut, että eläkeläisten joukko on moninainen. Eläkeläisille tarkoitetun asumistuen saajissa on paljon myös työkyvyttömyyseläkeläisiä. Heidän toimeentulo on puuttuvan työuran vuoksi hyvin niukka. Myös tähän ryhmään hallituksen leikkaukset osuvat rajusti. Heistä moni on sairautensa tai vammansa vuoksi tilanteessa, johon ei ole näkyvissä mitään parannusta tulevaisuudessakaan.

 ”Olen 25-vuotias eläkeläinen. Diagnooseja on ihan joka sormelle: on kehitysvamma, mielenterveyden ongelmat ja kaikkea muutakin on matkalla saatu. Näillä korteilla sitten olen kuulemma tasa-arvoinen tuon televisiossa haastatellun Gamillan kanssa. En tule koskaan pääsemään töihin, pää tai vääntynyt ruumiini ei kestä opiskelua ja edessä on vuosikymmenien köyhyys. Olisi tosi kiva kuulla miten voisin löytää tien ulos tästä.”

Asumistukea saava voi tienata 300 euroa kuukaudessa ilman, että se vaikuttaa hänen tuloihinsa. Tämä Vihreiden viime hallituskaudella ajama uudistus on erinomainen, mutta useille lisätienestit ovat kaukainen haave vain. Esimerkiksi monelle työkyvyttömyyseläkkeellä olevalla se on käytännössä mahdotonta.  

Toisin kuin hallitus antaa ymmärtää, leikkauksille on olemassa vaihtoehtoja. Vihreät esittivät oman vaihtoehtonsa tällä viikolla julkaistussa varjohallitusohjelmassa. Sen lähtökohta on inhimillisyys: köyhimmiltä ei leikata. Me haluamme tehdä politiikkaa, joka lisää tasa-arvoa ja kaventaa tuloeroja. Vihreät eivät toteuttaisi eläkeläisten asumistukien leikkausta. Päinvastoin, me tarjoaisimme etuuksien varassa eläville verohelpotuksia kunnallisveron perusvähennystä korottamalla, näin heidän tulonsa lisääntyisivät.

Neuvottelut hallituksen kaavailemasta yhteiskuntasopimuksesta kaatuivat viime viikon lopulla. Hallitus oli aiemmin kertonut rajusta lisäleikkauslistastaan, joka toteutetaan, jos sopimusta ei synny. Torstaina pääministeri kuitenkin ilmoitti, ettei leikkauslistaa sellaisenaan laiteta toimeen. Hyvä niin. Seurauksia neuvottelujen kariutumisesta ei saa kaataa sellaisten ihmisten niskaan, joilla ei ollut osaa eikä arpaa neuvotteluissa tai niiden lopputuloksessa. Lisäleikkaukset olisivat koskettaneet paljolti kaikkein heikoimmassa asemalla olevia. Listalla oli mm. eläkkeiden indeksikorotusten puolittaminen.

Pääministeri Sipilä on ilmoittanut hallituksen etsivän nyt keinoja, joilla sopimuksen kaatumisen varalle kaavaillut lisäleikkaukset voidaan välttää. Toivottavasti nämä keinot löytyvät, sillä köyhimmiltä on leikattu jo nyt liikaa. Uusia leikkauksia ei voi etsiä pienituloisten eläkeläisten kukkarosta.