— Laura Nordström

Ihmiset ulos häkeistä

Oletko koskaan maannut sairaana useita viikkoja? Joutilaisuus kuulostaa kiireisestä ihmiseltä ihanalta, mutta pakotettu toimettomuus harvoin on sitä.

Me suomalaiset valitamme jatkuvasti siitä, että liikkuminen on liian hidasta: Hakamäentien ruuhkassa ja lentokenttien turvatarkastuksia odotellessa ei voi tehdä mitään hauskaa eikä hyödyllistä. Miltähän meistä mahtaisi tuntua, jos ylitettyämme valtion rajan joutuisimme olemaan neljä viikkoa käytännössä vangittuna?

Metsälän säilöönottoyksikön syömälakko tuo esille kammottavalla tavalla suomalaisen sulkeutuneen maahanmuuttopolitiikan. Vastaanottokeskukseksi nimetty paikka ei suinkaan toivota ihmisiä tervetulleiksi Suomeen, vaan sen säilöönottoyksikkö toimii käytännössä vankilana. Osalla keskukseen suljetuilla ihmisillä on jo vakiintunut elämä Suomessa, esimerkiksi perhe tai työ. Pitkittynyt säilöönotto ei ainakaan edistä kotoutumista.

Nykymuotoinen säilöönotto tulisi lopettaa vapaudenriistona. Onko ulkomaalaisuus todella tarpeeksi suuri syy vangita ihmisiä? Yksikön olemassaolo voi myös itsessään lisätä säilöönottoja. Vähintäänkin säilöönottoaikoja tulisi lyhentää ja niille olisi osoitettava katto. Helsingin Sanomien mukaan ajat ovat pidentyneet ja keskimääräinen säilöönoton kesto on 28 päivää.

Nykyajan yksi polttavimpia kysymyksiä on kysymys rajojen avoimuudesta ja globaalin kansalaisuuden käsitteestä. Ei pidä unohtaa, että nykymuotoinen kansallisvaltio on ollut historiassa utopia, joten rajaton maailma on tulevaisuudessa mahdollista. Tarvitsemme rajat ylittävää ajattelua.

Laura Nordström
ViNO:n puheenjohtaja.

Jaa sivu: