— Maaria Haikarainen

COP15 - Lapsikortti heiluu

En liene ainoa, joka välttelee nykyään lukemasta Helsingin Sanomien keskustelupalstaa. Tiedän tarkistamattakin, että ilmastokokouskeskusteluiden kaksi hallitsevaa aihetta ovat purnaus 1) mielenosoittajista yhteiskunnalle vaarallisena aineksena ja 2) ilmastonmuutoksen ehkäisyn ja kehitysmaille myönnettävien adaptaatiotukien kustannusten vaikutuksesta suomalaisen kuluttajan kukkaroon.

Meille Kööpenhaminan-matkaajille, joille tuo nettipalstojen purnaus aiheuttaa toisinaan voimattomuutta ja kiukkua, eilinen suurmielenosoitus oli erinomaista lääkettä.

Kulkueessa vaelsi silmänkantamattomiin eri-ikäisiä, eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä, joilla oli yhteinen viesti: toista planeetta ei tule, päästöt on saatava kuriin nyt. Kulkueessa ei näkynyt aggressiivisia ihmisiä, vaan tervehtiviä, iloisia ja toiveikkaita ihmisiä. Huomasin hymyilevän, vaikka aurinko oli jo laskenut ja ilta alkoi olla kylmä. Se hetki muistutti, että ehkä toivoa vielä on.

Otsikoihin pääsivät tietysti vain ne 0,4 prosenttia marssijoista, jotka pidätettiin.

Bella Centeristä ei kuulunut tänään mitään uutta. Edelleen kiistellään siitä, onko seuraava sopimus jatkoa Kioton pöytäkirjalle vai aivan uusi sopimus. Palaset sopimuksen kokoamiseen on olemassa, mutta ne ovat hajallaan - ja niitä on samaan palapelin aukkoon useita erilaisia.

Ilmastokokous näkyy Kööpenhaminassa kaikkialla. Ilmastonmuutos on läsnä kaikissa ulkomainoksissa, siellä täällä kulkee ihmisiä pahviset pelastusrenkaat kaulassa ja kaupungintalon edessä on muun muassa Siemensin ja Vattenfallin sponsoroima Hopenhagen-toritapahtuma. Torin suuren joulukuusen kynttilät palavat kuusta ympäröivien polkupyörien voimalla. Ohikulkijat jonottavat polkemaan kynttilöihin valoa.

Kansalaisjärjestöjen Klimaforum09-tapahtuma on tupaten täynnä yleisöä. Luennoille, jotka kaikki toistavat loppujen lopuksi samaa asiaa, jonotetaan pitkään ja pitkästi. Illan päättää maailman vihreiden seminaari.

Lapsikortti heiluu. "Jos Obama tosiaan välittäisi lapsistaan, hän suhtautuisi ilmastonmuutokseen tosissaan ja vaatisi tiukempia ja sitovia päästörajoituksia!" Kanadan vihreiden johtaja ja senaattori Elizabeth May korottaa ääntään alustuksensa lopuksi täydelle suurelle salille.

Mielenosoituksessa muistutettiin, ettei enää tarvitse huutaa "yes, we can" - vaan "YES, WE WILL!"

Helsingin Vihreiden toiminnanjohtaja Maaria Haikarainen bloggaa Kööpenhaminan ilmastokokouksesta. Lisää Köpis-materiaalia os http://www.vihreat.fi/cop15

Jaa sivu: