— Niina Simanainen

Miten omaishoitajat jaksavat?

Sain huolestuneen yhteydenoton. Päivänä parina olen sen seurauksena käynyt sähköpostikeskustelua omaishoitajien asemasta. Eilen myös televisiosta tuli a-zoom, jossa käsiteltiin omaishoitajien tilannetta Suomessa. Ei ole omaishoitajien asemassa hurraamista, jos kunnissa ei pystytä takaamaan omaishoitajille kuuluvia vapaita (3pvää/kk). Ja jos omaishoitajat saavat hoitoseteleitä, joiden suuruus ei käytännössä vastaa samaa määrää vapaita, kuin mitä heille kuuluisi (ohjelmassa esiintynyt perhe oli esim. säästänyt 6kk:n hoitosetelit, jotta aikuiset pääsivät kolmeksi päiväksi 10v hääpäivää viettämään), niin missä on kohtuus ja oikeudenmukaisuus? Tilanne on todella huolestuttava. Sosiaali- ja terveysneuvos Elli Aaltonen lausahti ohjelmassa osuvasti: "Omaishoitajien tehtävä ei ole pitää Suomen taloutta pystyssä, vaan Suomen valtion tehtävä on pitää omaishoitajat pystyssä." Nappiin meni. Kunnilla on oltava riittävät valmiudet huolehtia omaishoitajien jaksamisesta sekä hyvinvoinnista ja valtion on tässä tultava reilusti vastaan. Siinä haastetta myös tuleville kansanedustajille.
Jaa sivu: