— Oras Tynkkynen

Balin anti: reitti on viitoitettu kohti Kööpenhaminaa

Ensimmäisenä yönä Balilla nukuin jet lagin takia vain kolme tuntia. Olin hereillä, kun aurinko nousi palmujen, hiekkarantojen ja Tyynen valtameren laineiden ylle.

Monille neuvottelijoista myös tulevat yöt olivat unettomia. Kansainväliset ilmastoneuvottelut ovat aina olleet vähintään haastavia, ja YK:n ilmastokokoukseen Balilla kohdistui valtavasti odotuksia.

Vihreälle saarelle kokoontuneet liki 200 maan edustajat yrittivät hieroa sopua tulevan ilmastosopimuksen suuntaviivoista. Ja lopulta sopu syntyikin, mutta vasta lähes vuorokausi virallisen kokousajan päätyttyä - ja monien dramaattisten käänteiden jälkeen (ks. linkki). Kokoussalissa nähtiin kyyneliä ja väsyneitä kasvoja, kuultiin buuauksia ja raivokkaita aplodeita.

Miltä Balin sopu sitten lopulta näyttää? Monien arvioiden mukaan realistisiin odotuksiin nähden oikein hyvältä.

Balilta lähdettiin hakemaan ns. tiekarttaa, jonka mukaan seuraavien kahden vuoden aikana neuvoteltaisiin jatko historialliselle Kioton pöytäkirjalle. Sopimusta ei vielä voitu kirjoittaa, mutta sille piti luoda riittävät puitteet.

Prosessi piti siis polkaista liikkeelle - ja siinä onnistuttiin. Tulevaa sopimusta valmistellaan ensimmäisen kerran jo keväällä. Seuraava YK:n ilmastokokous pidetään vuoden päästä Puolan Poznanissa, ja valmista pitää tulla Kööpenhaminassa loppuvuodesta 2009.

Uutisoinnissa huomio pyöri sen ympärillä, saataisiinko Balin päätöksiin kirjattua EU:n ajama tavoite leikata teollisuusmaiden päästöjä suuruusluokkaa 25-40 % vuoden 1990 tasosta vuoteen 2020 mennessä. Tätä pidettiin liki mahdottomana erityisesti Yhdysvaltain vastustuksen takia.

Balin päätöksistä löytyvät kuitenkin tismalleen samat prosentit. Koska Yhdysvallat ei ole pöytäkirjan osapuoli, se ei voinut estää niiden hyväksymistä Kioto-raiteen alla. Maailman päästöt pitäisi saada laskusuuntaan seuraavien 10-15 vuoden aikana, ja vuosisadan puolivälissä niiden pitäisi olla "selvästi alle puolet" vuoden 2000 tasosta.

Vähemmälle huomiolle jäi myös se, että Yhdysvaltainkin hyväksymä sopimusraiteen päätöslauselma viittaa IPCC:n raportin lukuihin. Niiden mukaan teollisuusmaiden päästöjä pitäisi leikata 10-40 % vuoteen 2020 ja 40-95 % vuoteen 2050 mennessä. Haarukka on vielä leveä, mutta sitä ehditään tulevana kahtena vuonna tarkentaa.

Toki tiellä kohti Kööpenhaminaa on vielä monta kuoppaa ja harhapolkua. Balilla neuvotteluille saatiin kuitenkin riittävän tarkka tiekartta.

Haastavalla matkalla on hyvä muistaa Al Goren Nobel-palkintopuheessaan siteeraamat sanat: "On aika, että suunnistamme tähtien emmekä jokaisen ohi kulkevan laivan valojen mukaan."

Jaa sivu: