— Oras Tynkkynen

Eurooppa Lyonista katsottuna

Oras Tynkkynen

Tämän kirjoituksen piti käsitellä Euroopan tilaa. Tarkoitus oli pohtia eurooppalaisia arvoja ja yhteistyötä. Suunnitelmissa oli myös miettiä, mitä annettavaa Euroopan vihreällä liikkeellä voisi olla.

Sitten Pariisiin iskettiin. Hirmutekoihin syyllistyneitä voi kuvata lähinnä Dilbertin sanoin: jos saastalla olisi kengät, terroristit olisivat saastaa saastan kengänpohjissa.

Kuulin suru-uutiset lyhyen junamatkan päässä Pariisista, Lyonissa. Olin siellä osallistumassa Euroopan vihreiden kokoukseen. 

Paikalla oli paljon ranskalaisia vihreitä. Yksi iskuista tehtiin paikkaan, jossa vihreiden oli tarkoitus järjestää ilmastotilaisuus vain parin viikon päästä. 

Tunnelma oli järkyttynyt, surullinen ja epätietoinen. Kaavaillut keskustelut kiertotaloudesta ja Kiinan kauppapolitiikasta, eläkeläisistä ja Euroopan tulevaisuudesta peruttiin. Sen sijaan annettiin tilaa surulle ja myötätunnolle Pariisin tapahtumien takia.

Puheenvuorot olivat koskettavia. Niitä yhdisti vihreä lanka: eurooppalaisten arvojen puolustaminen.

Sillä terroristit iskivät Pariisissa nimenomaan yhteisiä arvojamme vastaan. Keskiaikaista barbariaa ajaville fanaatikoille juuri vapaus, kansanvalta, tasa-arvo ja avoin yhteiskunta ovat kauhistuksia.

Ja siksi päädynkin kirjoittamaan taas Euroopan tilasta, eurooppalaisista arvoista ja yhteistyöstä, Euroopan vihreästä liikkeestä.

Euroopalla ei ole mennyt viime vuosina väkevästi. Toipuminen talouskriisistä on ollut vaisua. Pakolaiskriisi on saanut maita rakentamaan rajoille muureja. Iso-Britannia harkitsee EU:sta irtaantumista. Naapurissa soditaan.

Kun Euroopalla menee heikosti, moni alkaa epäillä, onko EU:sta mihinkään. Matkapuhelinten roaming-maksujen lasku on laiha lohtu maanosassa, jota koettelee massatyöttömyys ja näköalattomuus.

Eurooppaa pitää kasassa osin yhteinen etu. On lopulta kaikkien jäsenmaiden etu, että esimerkiksi sisämarkkinat toimivat ja Venäjän pullisteluun vastataan.

Mutta meitä yhdistää myös yhteinen arvopohja. Juuri ne arvot, joita vastaan terroristit hyökkäävät.

Kun kuuntelin Lyonissa vihreitä edustajia Norjasta Montenegroon ja Espanjasta Bulgariaan, ajattelin, että juuri vaikeina aikoina tarvitaan ihmisiä puolustamaan yhteisiä eurooppalaisia arvojamme. Siksi olen iloinen, että minut valittiin tänään Euroopan vihreiden hallitukseen

Oras Tynkkynen