— Outi Alanko-Kahiluoto

Oma nimi oveen

Eilen vietettiin Asunnottomien yötä. Olin itse Hakaniemen torilla katsomassa Asunnottomien yön tulen sytyttämistä. Laskin, että viimeisen kuuden vuoden aikana tämä oli minulle viides Asunnottomien yö Hakaniemessä.

Asunnottomuus liikuttaa minua, koska asunnoton on kokonaan ilman suojaa, suojaton. Missä asunnoton asuu, ei missään. Moni asunnoton on juonut elämänsä tärviölle, mutta on niitäkin, jotka joutuvat ensin asunnottomiksi, mutta alkavat juoda vasta asunnottomuuden pitkittyessä. Elämää, jossa ei ole mitään omaa, on vaikea kestää selvinpäin. Varsinkaan kylmässä maassa nimeltä Suomi.

On tärkeää muistaa että kuka tahansa voi pudota. Tämän hyväksyminen juuri on pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan eettinen idea. Kuka tahansa voi olla suojaton ja tarvita apua.

Olin perjantaina myös Lahdessa Asunnottomien yön päätapahtumassa. Osallistuin paneelikeskusteluun, jossa oli mukana myös asuntoministeri Jan Vapaavuori sekä edustajat suurimmista puolueista.

Sanoin, että olen ylpeä siitä, että kaupunginvaltuutetut ovat viime vuosina uskaltaneet tehdä päätöksiä, jotka vähentävät pitkäaikaisasunnottomuutta Suomessa. Pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelman tavoite uusiksi asuntolapaikoiksi on esimerkiksi Helsingissä jopa ylittymässä! Pitkäaikaisasunnottomuus ei vähene, ellei jokaiselle saada omaa huonetta, jossa asua.

Olen tyytyväinen siitä, että ensisuojatyyppisistä asuntoloista on alettu luopua ja mennä enemmän tuetun asumisen suuntaan. Kun asumiseen saadaan inhimillisyyttä, on helpompi päästä eroon juomisesta ja päiohdeongelmista ja saada elämä sitä kautta uudelleen hallintaan. Oma nimi ovessa auttaa pääsemään elämään kiinni.

Surkeaa on sen sijaan, että asunnottomia tulee koko ajan lisää. Etenkin nuorten ja maahanmuuttajien keskuudessa asunnottomuus kasvaa. Asuminen on kallista varsinkin pääkaupunkiseudulla mutta myös muissa isoissa kaupungissa. Julkisesti tuettuja vuokra-asuntoja ei rakenneta tarpeeksi. Meillä pitäisi osata ennalta ehkäistä häätöjä nykyistä paremmin. Pikavipit pitäisi kerta kaikkiaan tehdä mahdottomiksi.

Asunnottomuutta pitää vähentää molemmista päistä: vähentää pitkäaikaisasunnottomuutta ja samalla kaikin keinoin ennalta ehkäistä asunnottomuuden syntymistä. Aikuiselle oma nimi ovessa on itsenäisen elämän edellytys ja lähtökohta.

Jaa sivu: