— Outi Alanko-Kahiluoto

Fortumin lehmänkauppa

Fortum ilmoitti tänään lähtevänsä mukaan Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Näin suomalaisesta valtionyhtiöstä tulisi käytännössä Fennovoiman toiseksi suurin omistaja heti venäläisen valtion liikelaitoksen Rosatomin jälkeen.

Ehtona on lehmänkauppa. Fortum suostuu rahoittamaan Fennovoimaa, jos se saa 3/4 venäläisestä vesivoimayhtiöstä.

Rosatom pystyy tarjoamaan ydinvoimalan Suomelle jotenkuten kilpailukykyiseen hintaan vain, koska Venäjän valtio tukee sitä. Kiitoksena tästä valtionyhtiö Fortum heittää pelastusrenkaan moniongelmaiselle ydinvoimahankkeelle.

Apua Fennovoima tarvitseekin. Yksityiset sijoittavat ovat vetäytyneet riskihankkeesta yksi kerrallaan. Uusia osakkaita ei ole tahtonut löytyä edes hakemalla kissojen ja koirien kanssa.

Venäjä on Suomen naapuri nyt ja tulevaisuudessa. Taloudellinen yhteistyö voi olla molempien maiden etu.

Uutisen ajoitus on kuitenkin harvinaisen epäonninen. Jo tähän asti eurooppalaiset kumppanit ovat kohotelleet kulmakarvoja hallituksen tarmolle edistää hanketta, joka on pitkälle Putinin alaisen liikelaitoksen hallinnassa.

Euroopan keskustellessa pakotteista kansainvälistä oikeutta rikkovalle Venäjälle Stubbin hallitus ui vastavirtaan. Siinä missä Iso-Britannia on pistänyt yhteistyön Rosatomin kanssa jäähylle, Suomi päinvastoin syventää yhteistyötä värväämällä valtionyhtiön pelastamaan riskihanketta.

Euroopan parlamentti on kehottanut jäsenmaita keskeyttämään energiasektorin hankkeet Venäjän kanssa. Fortumin ja Rosatomin koplauksella Suomi viestittäisi EU:lle, ettei mikään poliittinen myllerrys vaikuta kauppaan Venäjän kanssa.

Uutta ydinvoimalupaa perusteltiin vuonna 2010 energiaomavaraisuuden lisääntymisellä ja riippuvuuden vähenemisellä Venäjästä. Nyt on käymässä juuri päinvastoin.

Tapahtumat Ukrainassa todistavat Venäjän arvaamattomuuden. Energiapolitiikka on Venäjälle myös valtapolitiikkaa.

Suomen energiahuolto voidaan järjestää kestävämmin, taloudellisemmin ja riskittömämmin. Vihreät haluavat lisätä energiaomavaraisuutta, ei riippuvuutta venäläisestä uraanista. Rosatomin reaktorin sijaan kannattaa valita kotimainen, kestävä energia.

 

Jaa sivu: