— Panu Laturi

Minulla on oikeus tietää mitä syön

HK-konserniin kuuluva LSO ilmoitti maanantaina aloittavansa geenimuunnellun soijan tuomisen siankasvattajilleen rehuksi.

En ole vakuuttunut siitä, että geenimuunneltua rehua syöneiden eläinten liha olisi turvallista. En ehkä aina elä terveellisimpien elämäntapojen mukaan, mutta en halua ottaa riskiä. Varsinkin kun vaihtoehtoja on. Näiden vaihtoehtojen erottamiseksi tuotteissa pitäisi olla selkeä merkintä geenimuunnellun rehun käytöstä.

Nyt kuitenkin näyttää, että tällaista merkintää ei ole tulossa. Ei, vaikka suurin osa suomalaisista haluaa välttää geenimuunneltuja tuotteita. Toisaalta LSO:n päätös avaa uuden mahdollisuuden innovatiivisille tuottajille ja lihanvalmistajille, jotka eivät käytä geenimuunneltua rehua: "GMO-vapaa" – merkityille tuotteille voi olla laajempaakin kysyntää.

Päätös GMO-rehun käytöstä nakertaa pahasti puhtaan ruuan imagoa. Tulevaisuudessa HK:n sianliha ei eroa millään tavalla ulkomaisista kilpailijoistaan, jolloin ainoaksi kuluttajalle merkittäväksi eroksi jää hinta. Enkä ole varma, pystyykö suomalainen maatalous ja elintarviketeollisuus kilpailemaan hinnalla esimerkiksi tanskalaista sianlihaa vastaan.

LSO:n ja HK:n luopumista puhtaan ruuan tuotannosta kuvaakin hyvin toimitusjohtaja Tero Hemmilän lausunto Helsingin Sanomissa. Hän muistuttaa, että Suomen lihankulutuksesta 15 prosenttia tuodaan ulkomailta. "Mitä todennäköisimmin tämä eläin, josta tuote on tehty, on syönyt gmo-rehua. Eli gmo on jo kuluttajan ruokapöydässä".

Itse en tule ostamaan HK:n tuotteita, kunnes LSO peruu päätöksensä. Toivottavasti moni muukin tekee samoin. Nyt on aika toimia.

Jaa sivu: