— Pekka Haavisto

Turvallista vanhuutta ei saa riistää

Talousvaikeuksien keskellä on vaarana, että joidenkin ihmisryhmien tilanne vaikeutuu entisestään. Esimerkiksi vanhustenhuollon puutteet ovat nousseet esiin viime päivinä. Onkin helppo yhtyä arkkiatri Risto Pelkosen vaatimukseen, että Suomessa tarvitaan valtakunnallista vanhuussuunnitelmaa, jossa esimerkiksi valvonnan sirpaleisuutta korjataan.

Turvallista vanhuutta ei saa keneltäkään riistää. Ministeri Risikko on luvannut uusien hoitosuositusten lisäksi sitovan lain vanhustenhoidosta. Tämän lisäksi on pidettävä huolta kuntien voimavaroista.

Ikääntyvien oikeusturva ja ihmisoikeudet eivät liity vain terveyspalvelujen ja hoidon asianmukaisuuteen. Myös hyväkuntoiset vanhukset ovat törmänneet monenlaiseen syrjintään. Taannoin oli eduskuntaan yhteydessä 90 vuotta täyttänyt rouva, jolta kaikki suomalaiset vakuutusyhtiöt olivat evänneet matkan ehtona olleen tavallisen matkavakuutuksen.

Yli 75-vuotiaiden suomalaisten määrä lähes tuplaantuu vuoteen 2030 mennessä, ja ikääntyvien ihmisten ihmisoikeuskysymykset nousevat entistä enemmän esille. Ihmisen ikään perustuvaa syrjintää ei missään olosuhteissa pidä hyväksyä.

Jaa sivu: