— Pekka Haavisto

Valikoiva asepalvelus on vaihtoehto

Risto Siilasmaan työryhmän raportti ”Suomalainen asevelvollisuus” on kiinnostava dokumentti asevelvollisuusjärjestelmän uusimisesta. Lyhyimmän palvelusajan leikkaaminen neljään kuukauteen ja kutsunnat naisille kuuluvat raportin kiinnostaviin ehdotuksiin.

Raportin tehtävänanto oli alun perin rajattu asevelvollisuusjärjestelmän uudistamiseen. Työryhmä on pidättynyt aika perinteiseen arvioon tulevaisuudessa tarvittavan reservin suuruudesta – se pohjaa laskelmansa 250 000 hengen reserviin. Vihreiden aiemmin esittämässä vaihtoehdossa reservin kooksi tulisi 75 000-150 000 henkeä.

Mahdollisen sodan tai kriisin uhkakuva on ainoa realistinen pohja tarvittavan reservin arvioimiseksi. Nykyaikaisessa sodankäynnissä isketään strategisiin kohteisiin, lamaannutetaan yhteiskunnan elintärkeät toiminnot – esimerkiksi energia- ja tietoverkot – ja tuhotaan mm. ilmapuolustusmahdollisuudet. Tällaisiin uhkiin vastaaminen vaatii entistä teknisempää ja kehittyneempää maanpuolustusta, joka toimii yhteistyössä yhteiskunnan muiden sektorien kanssa.

Siilasmaan ryhmäkin on havainnut tämän toteamalla, että pelkkä mies, kypärä ja rynnäkkökivääri ei enää riitä. Toisaalta Siilasmaan raportti päivittelee mitä tapahtuu, jos sodanajan sissiä ei löytyisikään joka neliökilometriltä. Uhkakuva raportissa vaihtelee siis nuijasodasta teknosotaan.

Raportissa liitetään myös maanpuolustustahto suoraan nykyiseen asevelvollisuusjärjestelmään. Tässä tehdään virhe: monissa maissa joissa on ammattiarmeija, maanpuolustustahto on erittäin korkealla. Kysykää vaikka englantilaisilta.

Siilasmaan raportin lähtökohta on antaa vielä aikaa nykyiselle asevelvollisuusjärjestelmälle tekemällä siihen joitakin reformeja. Monet näistä uudistuksista sinänsä ovat kannatettavia, mutta tulevaisuus saattaa tuoda tullessaan vielä suurempia muutoksia. Maavoimien varusteisto vanhenee nopeasti seuraavan 10 vuoden aikana, ja uudet asianmukaiset varusteet jokaiselle taistelijalle ovat erittäin kalliita. Siilasmaankin ryhmä toteaa, että huonoin kamppein ei ketään kannata lähettää isänmaata puolustamaan.

Siilasmaan ryhmän raportti, vihreiden linjaus valikoivasta asepalveluksesta ja viimeaikaiset puolustusvoimien komentajan Ari Puheloisen kommentit armeijan uusimisen tarpeesta vievät kaikki keskustelua samaan suuntaan. Museoarmeija on maanpuolustukselle kaikkein huonoin vaihtoehto.

Kirjoittaja on kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen. 

Jaa sivu: