— Pekka Haavisto

Ajatukset Japanissa

Japanin maanjäristyksen ja tsunamin uhrimäärän nousu ei ole yllätys uutiskuvia katselleelle. Kokonaiset kylät ovat pyyhkiytyneet mereen. Vaikka Japanissa on osattu varautua maanjäristyksiin, järistyksen ja tsunamin yhteisvaikutus menee ihmisen mahdollisuuksien tuolle puolen.

Nyt on avun aika.

Voi vain kuvitella Japanin pelastushenkilökunnan kiirettä tällä hetkellä – maanjäristyksen ja tsunamin uhreja on autettava, hengissä olevat loukkuun jääneet saatava ulos raunioista, puhdas juomavesi turvattava ja tautien leviäminen estettävä.

Humanitaarisen hädän päälle tulevat vielä ydinvoimaloiden jäähdytysjärjestelmien kuntoon saattaminen ja mahdolliset kemialliset riskit, joita tuhoutuneesta infrastruktuurista ja teollisuuslaitoksista on seurannut ihmisille ja ympäristölle.

Suomella pitää olla nopea valmius auttaa Japania niin humanitaarisen avun kautta kuin jälleenrakennuksessa. Meillä voi olla sopivaa tekniikkaa tai tarvittavia asiantuntijoita.

Japanin maanjäristys ja tsunami ovat taas yksi esimerkki siitä, että elämme yhteisessä maailmassa, jossa kuka tahansa voi huomenna olla avun tarvitsija tai avun saaja. Ollaan kiitollisia siitä, että voimme tänään olla avunantajan roolissa.

Jaa sivu: