— Pekka Haavisto

Libyassa kansallisen sovinnon aika

Uutinen Muammar Gaddafin kuolemasta pysäyttää. Olen tavannut Gaddafia ja hänen esikuntaansa viime vuosina säännöllisesti Afrikan unionin huippukokouksissa. Kesällä 2007 istuin hänen teltassaan Sirtessä – kaupungissa, jossa hän nyt kohtasi loppunsa.

Kenenkään ihmisen kuolema ei ole hyvä asia. Ei edes yksinvaltiaan, jonka tilillä on monia ihmisoikeusrikkomuksia. Olisi ollut parasta, että hän olisi päässyt vastaamaan toiminnastaan kansainvälisessä rikostuomioistuimessa ICC:ssä, joka tutkii hänen rikoksiaan.

Libya on nyt uuden tilanteen edessä. Libyalaiset ovat ylpeitä omasta taustastaan. He itsenäistyivät Afrikan maista ensimmäisenä kolonialismista vuonna 1951. Vieraat sotilassaappaat eivät ole Libyaan tervetulleita.

Libyassa on löydettävä nyt sovinto eri alueiden ja eri heimojen kesken. Myös Gaddafin kannattajia on vielä maassa – ja heillekin on annettava mahdollisuus uusiutua ja katsoa tulevaisuuteen. Nyt on Libyassa sovinnon aika. Sen vaihtoehdot voivat olla hyvin katkeria ja verisiä.

 

Jaa sivu: