— Pekka Haavisto

Kampanjatunnelmia

Joulupäivän iltana lähdimme yöjunalla Rovaniemelle, ja uuden vuoden ensimmäiset kampanjakahvit juotiin Sinetän K-Market Pekkalan takahuoneessa matkalla Meltosjärvelle. Kiitos sinettäläisille hyvistä aamukahveista! Sen jälkeen on kampanja kulkenut reittiä Meltosjärvi, Muonio, Enontekiö, Kittilä, Rovaniemi, Inari, Sammatti, Helsinki, Jämsä, Jyväskylä, Laukaa, Äänekoski, Kuopio, Lapinlahti, Iisalmi, Kotka, Huittinen, Kokemäki, Rauma, Pori, Tampere… Yhdeksän päivää ja 22 tapahtumaa. Väliin mahtuivat myös YLE:n ruotsinkielinen ja suomenkielinen vaalitentti, väittely Soinin kanssa nelosella ja koko joukko haastatteluja – intensiivisimpiin niistä kuuluivat Hommafoorumin videohaastattelu ja Ilta-Sanomien vaalitentti.

Vaalitunnelma on erinomainen. Väkeä on nyt liikkeellä. Jo Lapin tapaamisissa näkyi, että presidentinvaalit kiinnostavat. Rovaniemen Pisto-baarissakin kannustus oli kovaa – jopa kovaäänistä. Suurimmat tapahtumat olivat Jyväskylässä, Kotkassa, Iisalmessa ja Porissa. Siellä vaalimateriaali, pinssit ja kirjat loppuivat hetkessä. Laukaassa loppuivat tuolit kirjastosta.

Mikä jäi parhaiten mieleen? Pysähdys Lapinlahdella. Olin saanut ennen joulua puhelun pienviljelijältä, joka halusi liittyä mukaan kampanjaan. Lapinlahden kohdalla muistin puhelun ja pirautin hänelle kysyäkseni, joko posti on tuonut kampanjamateriaalin. Ei ollut tuonut. Lähdimme ajamaan lumesta pöllyävää pikkutietä kohti Pajujärven kylää. Kurvasimme Keikontielle, ajoimme pihaan Massey Fergusonien väliin, astuimme tupaan ja rupattelimme hetken pienviljelijä-metsurin arjen asioista ja kylän näkymistä. Isäntä esitteli vielä Irwin-hattunsa, jota käyttää karaokeilloissa. ”Lapinlahti on nyt kampanjassa mukana”, isäntä lupasi, ja sitten jatkui matka kohti Iisalmea.

Kampanjabussina oli eilen Satakunnan liikenteen vakiovuoro Huittisiin, ja paluumatkalla tulin kokeilleeksi Porista uutta Onnibussin kolmen euron vuoroa Porista Tampereelle. Presidenttiehdokaskaan ei tarvitse omaa bussia, kunhan julkinen liikenne Suomessa säilyy. Tehdään sen eteen töitä.

Kun eilen matkalla Raumalle tulivat YLE:n uudet kannatusmittaukset, tuli pala kurkkuun ja silmät kostuivat. Niin moni ihminen on tehnyt kampanjan eteen töitä – ja nyt se työ palkitaan. Muistin tukikeikkaa Tavastialla, jossa Suomen eturivin muusikot antoivat panoksensa. Ajattelin kampanjaan mukaan lähtenyttä pienviljelijää Pajujärven kylällä. Ajattelin sitä tuhansien aktiivien joukkoa, joka on tehnyt töitä kellon ympäri. Jotkut sosiaalisessa mediassa, toiset liimaamalla vaalijulisteita pahveihin. Jotkut keittämällä vaalikahveja ja jakamalla esitteitä räntäsateessa torilla. Toiset antamalla kampanjan käyttöön oman ammattitaitonsa tai luovan osaamisensa.

Kiitos teille kaikille. Olette tehneet jo nyt uskomatonta työtä. Tämä kampanja viedään maaliin.

Jaa sivu: