— Puoskari Mari

Eläinten rääkkääjiltä eläimet pois

Tänään on uutisoitu vastenmielisistä tapauksista, joissa eläimiä on kohdeltu hyvin julmasti.

Eläimiin kohdistuva julmuus on erityisen vastenmielistä, koska eläimet ovat puolustuskyvyttömiä ja eivät voi puolustautua. On hirveää, jos eläimiä raa'asti kohdelleet ihmiset saavat vieläpä pitää lemmikkinsä oikeuden päätöksellä. Tämä on vastoin ihmisten oikeustajua.

On selvää, että jos eläimen ottaa hoitaakseen, sille on tarjottava hyvä ja rikas elämä. Jos tuottaa eläimelle kärsimystä, rangaistuksen on oltava riittävä ja ihmiselle ei enää pidä antaa eläintä hoidettavakseen.

Onneksi eläinten asemaa ollaan lainsäädännössä parantamassa: vihreä oikeusministeri Tuija Brax antoi kesäkuussa eduskunnalle esityksen vakavimpien eläinsuojelurikosten rangaistusten koventamisesta, joka pitää sisällään myös eläintenpitokiellon. Esitys on parhaillaan eduskunnassa käsittelyssä.

Uudessa laissa törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomittaisiin esimerkiksi siinä tapauksessa, että eläinsuojelurikos olisi tehty erityisen raa’alla tai julmalla tavalla tai rikoksen kohteena on huomattavan suuri määrä eläimiä. Rangaistus törkeässä tapauksessa olisi vähintään neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Törkeästä eläinsuojelurikoksesta tuomittu määrätään jatkossa yleensä aina eläintenpitokieltoon. Lakiesityksessä on mukana myös eläintenpitokieltorekisterin perustaminen, jolla tehostetaan eläintenpitokieltojen valvontaa.

Kauniit puheet eivät riitä, vaan eläinten elämän parantamiseksi vaaditaan tekoja. Onneksi tekoihin on myös ryhdytty.

Jaa sivu: