— Satu Haapanen

10.12.06 Kodinhoitajia kotien avuksi

Oululainen Mirja Niemi kirjoittaa sunnuntain Hesarissa siitä, kuinka kotiäidit ovat yksin. Sanoessaan, että kotiäidit eivät ole koskaan olleet niin yksin kuin nyt - hän tiivistää omat viimeaikaiset ajatukseni synnytysmasennuksen ja yksinäisyyden välisestä suhteesta. On totta, että monet synnyttäneet äidit ovat hirveän yksin, tukiverkko saattaa puuttua kokonaan tai mahdollinen kumppani on yksinkertaisesti uudessa elämäntilanteessa itse niin hukassa, ettei osaa auttaa synnyttänyttä naista. Ei ihme, että väsy yllättää, eikä lapsesta / lapsista jaksa enää nauttiakaan. Pahimmassa tapauksessa vanhempainvapaita pitävä mies ei tiedä, mitä häneltä odotetaan. Ja kaikkein pahimmassa tapauksessa mies itsekin muuttuu kiukuttelevaksi tai pakenee paikalta. Synnyttäneen naisen odotukset kumppanilleenhan ovat ihan konkreettisia asioita: tuttelin ostoa, siivousta, vauvan ja toisten lasten hoitoa, joskus lepohetken antamista yöt valvovalle naiselle. Kodinhoitajia tarvitaan kipeästi kotiin avuksi siinä tilanteessa, kun äiti sairastuu tai tarvitsee muuten apua. Lapset eivät jää heitteille missään mielessä, kun paikalle saa helposti apua silloin, kun sitä tarvitsee. Kotihoitopalvelut pitää tehdä helposti saataviksi ja kaikille väsyneille äideille ja isille mahdollisiksi. Tätä asiaa aion ajaa läpi, jos tulen valituksi eduskuntaan - ja muutenkin siellä missä mahdollista.
Jaa sivu: