— Satu Haapanen

Koulutuksesta 10.2.

Olen aina vastustanut korkeakoulumaksuja ETA-alueen ulkopuolisille opiskelijoille. Keskustelin rehtori Lajusen kanssa asiasta, ja hän valotti, että korkeakoulumaksut rahoitettaisiin stipendeillä ja nyt tällä hetkellä Suomi jää kaikkien maiden stipendirahastojen ulkopuolelle. EU:n ulkopuoliset maat eivät yksinkertaisesti voi ostaa koulutuspalveluja, kun koulutus on maksutonta! Moni suomalainen elää siinä harhassa, että ulkomaalaiset opiskelijat kansoittaisivat korkeakoulut maksuttomuuden vuoksi. Suomalaiseen korkeakouluunhan pääsee ainoastaan pääsykokeiden tai hyvin tiukan erillishaun kautta. Sinä aikana , kun olin yliopistolla töissä n.10 vuotta, hyväksyttiin tiedekuntaamme maisteriohjelmaan erillishaulla vain 4 ulkomaalaista opiskelijaa koko aikana! Eli alle puoli opiskelijaa per vuosi! Näistäkin vain yksi opiskelija tuli vaihto-sopimusyliopistojen ulkopuolelta. Kaikki tekivät maisterintutkinnon ja tiedekunta sai heistä oman taloudellisen hyötynsä. Meillä on pulaa ulkomaalaisista opiskelijoista, ja ajatellaan, että korkeakoulumaksujen avulla heitä saataisiin tänne tulemaan. Luulenpa,että siinä kävisi toisin päin. Suomi ei ole houkuttelevimpia maita, jos opiskelusta pitää maksaa. Sen sijaan pitäisi helpottaa ulkomaalaisten opiskelijoiden opiskeluun pääsyä valintakokeiden kautta. Valintakokeet pitäisi soveltaa niin, että ne voi tehdä englannin / jollain muulla kielellä kulttuuritaustasta huolimatta. Sitä ihmettelen, miksei Suomeen ole vielä perustettu kansallista koulutusosaamisen keskusta, jonka kautta koulutettaisiin muiden maiden koulutusviranomaisia esim. Pisa-tutkimuksen saloihin. Sen kautta voitaisiin koordinoida ja tarjota koulutusvientiä, ja saada niitä kaivattuja varojakin koulutukseen. Tarjoaahan OPH maksullista täydennyskoulutusta suomalaisillekin opeille, miksei siis myös ulkomaille.
Jaa sivu: