— Satu Haapanen

Yksinhuoltajille liputuspäivä 28.2.

Varsinkin tiukoissa paikoissa lasten kanssa mietin, kuinka lastensa kanssa yksin olevat tämän tilanteen selvittäisivät. Ollaan oltu nyt kipeinä muutama päivä, ensin Aki, sitten minä ja nyt Ella. Vaikka meitä on kaksi puolikuntoista aikuista ja vielä mummu apuna on kaikilla täystyö. Jos yksinhuoltaja sairastuu ja lapsi on sairas, on tilanne äärimmäisen hankala, ellei lähipiiristä löydy apua. Jokaisella yksin lapsen/lasten kanssa olevalla tulisi tuollaisessa tilanteessa olla mahdollisuus soittaa kotiapua paikalle. Tällaista apua tulisi neuvoloiden aktiivisesti markkinoida osana vanhempien kasvatustyön ja jaksamisen tukemista. Omaishoitajien pitäisi todellisuudessa ansaita enemmän kuin kolme vapaapäivää kuukaudessa. Myös yksinhuoltajille tulisi antaa oikeus yhteen vapaapäivään vaikka kerran kahdessa viikossa. Ja sen lisäksi oma liputuspäivä! Minulta on kysytty, mihin laitan lapset, jos pääsen eduskuntaan. Vauvaa voi tietääkseni imettää eduskunnassakin, ja ainakin yksi kultainen ihminen on jo nyt tarjonnut vauvanhoitoapua istuntojen ajaksi! Meillä on se helpottava tilanne, että Aki jää hoitovapaalle joka tapauksessa, pääsin eduskuntaan tai en. Lisäksi isovanhemmat ovat ainakin jossain määrin apuna. Silloin kun olin eka lapsen kanssa kotona minimikotihoidontuella (silloin 1500 mk miinus verot, nyt 250 euroa miinus verot eli käteen jää 200 euroa) oltiin jonkin aikaa tiukilla, kun Aki opiskeli. Niinpä siinä kävi, että palasin pian töihin ja Aki jäi kotiin Elieliä hoitamaan. Eli on totta, että minimikotihoidontuella ei pärjää, vaikka jotkut sitä vielä jaksavat epäillä, viimeksi eilen television feministikeskusteluun lähetetyissä tekstiviesteissä. Ensi hallitusohjelmaan täytyy saada opintorahan korotuksen lisäksi minimikotihoidontuen korotus, jotta lapsen kotona hoitamisesta tulisi jokaiselle todellinen vaihtoehto. Lisäksi kotona hoitamisesta pitäisi saada kerrytettyä eläkettä, jotta vähällä rahalla toimeentulleet kotivanhemmat (yleensä äidit) eivät vielä eläkkeelläkin joutuisi vetämään vyötä tiukemmalle, vaan saisivat kotiäitiyden/vanhemmuuden työstään arvostuksen oikeudenmukaisen eläkkeen muodossa.
Jaa sivu: