— Satu Haapanen

Myös Kelan on toimittava reilusti

Ulosottovirasto lähestyi tällä viikolla joukkoa opiskelijoita ikävällä asialla. Ylimääräistä opintotukea saaneiden ja takaisinperinnän piirissä olevien opiskelijoiden veronpalautuksia ollaan ulosmittaamassa suoraan Kelan taskuun, vaikka pennosia olisikin palauttanut kuuliaisesti Kelan kanssa tehdyn aikataulun mukaan.

Käytäntö koskee kaikkia Kelan etuuksia. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yle.

Monelle asia on tullut täytenä yllätyksenä, vaikka Kelasta huomautetaan, että veronpalautuksien ulosmittauksen mahdollisuudesta oli kyllä ilmoitettu. Ilmoitus tosin on yhden lauseen mittainen maininta takaisinmaksusuunnitelman lopussa. Velallisille ei myöskään lähetetty erillistä maksukehotusta, jolla ulosmittauksen voisi välttää.

Valtakunnanvouti ehätti jo myöntämään, että vaikka käytäntö voikin olla laillinen, se ei ole aivan reilu.

Ei tosiaan. Ikävin seuraus veronpalautusten ulosmittaamisesta on merkintä ulosottorekisteriin. Merkintä säilyy kahden vuoden ajan.

Opiskelijan on usein hankala arvioida, ylittääkö hän opintotuen tulorajat ja joutuuko tukia maksamaan takaisin. Leipä on maailmalla pieninä palasina: satunnaisissa keikkatöissä, tuurauksissa ja apurahoissa. Pelkkä opintoraha ja asumislisä riittävät harvalla elämiseen ja töitä on tehtävä silloin, kun niitä saa – oli kyseisenä kuukautena nostanut opintotukea tai ei. Tukia voi joutua maksamaan takaisin myös, jos opinnot eivät ole edenneet tavoitteiden mukaan.

Toisaalta työtäkään tekevälle opiskelijalle ”ylimääräisten” tukikuukausien palauttaminen ei ole helppo nakki: opintotuki ja siihen liittyvä asumislisä ovat jääneet kaikista perusturvan muodoista eniten jälkeen ansiokehityksestä. Töillä saadut pennoset jäävät harvalla opiskelijalla tilille makaamaan, ja siksi takaisinmaksusta on kohtuullista saada neuvotella ja sopia.

Ennen kaikkea kyse on kuitenkin siitä, pidetäänkö sopimuksista kiinni. Opiskelija tekee Kelan kanssa takaisinmaksusta diilin, josta molemmat lupaavat pitää kiinni – kuten sopimusyhteiskunnassa on tapana. Nyt Kela on kuitenkin rikkonut tuon lupauksen vetoamalla sopimuksessa olleeseen pikkupränttiin. Tilanne on sama kuin, jos pankki päättäisi yhtäkkiä ulosmitata veronpalautuksista erän asuntolainaa.

Veronpalautuksista saadaan tieto jo puolta vuotta ennen niiden tilittämistä. Tuossa ajassa Kelan uskoisi ehtivät lähettää opiskelijalle ylimääräisen maksukehotuksen ilman, että asiasta syntyy ”sählinkiä”, kuten valtakunnanvouti tämän päivän uutisissa väitti.

On tietysti hyvä, että Kela perii entistä tehokkaammin takaisin etuuksia silloin, kun niitä ei todella tarvita; kustannetaanhan ne yhteisestä verokukkarosta. Sosiaaliturvajärjestelmän tarkoitus ei kuitenkaan ole epäoikeudenmukaisesti kurittaa siihen turvautuvia. Sen sijaan sen tulisi kannustaa ottamaan vastuuta omasta toimeentulosta ja kunnioittamaan sopimuksia.

Jaa sivu: