— Satu Haapanen

Syitä Kyproksen talousahdinkoon on haettava sisältä ja ulkoa

Olen opiskellut ja asunut Kyproksella kahden vuoden ajan. Tänään eduskunnassa keskusteltiin maan taloudesta välikysymyskeskustelussa. On aivan aiheellista kysyä, miksi Kyproksen talous on niin pahasti retuperällä.

Syitä Kyproksen talousahdinkoon on haettava sekä sisältä että ulkoa. Euroopan vaikea tilanne heijastuu myös Kyprokseen, jonka auttaminen ulos ahdingosta on Suomen ja Euroopan talouden kannalta paras vaihtoehto, kun vaihtoehdot ovat vähissä. Jos Kyproksen annetaan romahtaa, on ketjun seuraava lenkki valitettavasti taloudeltaan heikko Kreikka. Jos Kreikan kriisi syvenisi, olisivat heijastusvaikutukset koko Euroopan talouteen väistämättömät. Siten Kyproksen systeeminen merkitys on suuri.

Talousongelmat johtuvat ennen kaikkea Kreikan romahduksesta. Kypros menetti miljardeja Kreikan lainojen leikkauksen vuoksi. On tärkeää painottaa, että tukipaketilla paikataan vain osa rahoitusvajeesta. Suurimman vastuun talouden tasapainottamisesta tulevina vuosina kantavat kyproslaiset rakenteellisten muutosten ja säästöjen kautta. Kyproslaiset ovat jo alkaneet säästökuurille, muun muassa eläkkeitä ja julkisten alojen palkkoja on leikattu.

On tärkeää pitää Kypros mukana eurooppalaisissa prosesseissa sen maantieteellisen sijainnin vuoksi. Tämä on tärkeää sekä taloudellisesta että rauhan näkökulmasta. Kyproksen kohdalla on syytä kiinnittää erityistä huomiota sosiaaliseen vakauteen ja pyrkiä estämään ääriliikkeiden nousu. Sosiaalista vakautta edistää nuorten elinmahdollisuuksien vahvistaminen, työpaikkojen luominen ja kansalaisten perusturvasta huolehtiminen.

Lue Sadun ryhmäpuhe

Jaa sivu: