— Sinikka Ala-Paavola

Uudelleen ydinkysymyksistä

Oli pakko kirjoittaa paikallislehteen. Tämmöinen siitä tuli: Ydinkysymyksiä Kun ympäristöaktiivit muutamia vuosikymmeniä sitten varoittivat ilmaston lämpenemisen kiihtymisestä ellei hiilidioksidipäästöjä saada rajoitetuksi, heitä pidettiin haihattelijoina. Tänään kaikki ymmärtävät mistä on kyse. Tieto siitä, että tilanne tulee pahenemaan, ei näytä riittävän muuttamaan tottumuksiamme. Kulutuksen halutaan kasvavan, siis samalla myös energian kulutuksen. Se tuo vaurautta – mutta vain erittäin lyhyellä tähtäimellä, eikä edes kaikille. Monet ydinvoiman kannattajat puolustelevat kantaansa sillä, että se on vain siirtymävaiheen ratkaisu. Kuitenkin se mitä siirretään, on totuuden katsominen silmiin. Ydinvoimalla ei päästä energiariippuvuudesta, se ei ole kotimaista, eikä se ratkaise ympäristöongelmia, se pahentaa niitä. Ydinvoimalaonnettomuuden riski on aina olemassa, joko laitoksen tai sen työntekijöiden itse aiheuttamana tai ulkopuolelta aiheutettuna. Radioaktiivisten jätteiden varastointi kallioperään on niinikään ongelman siirtämistä tuleville sukupolville. Kuka meistä voi katsoa lastenlapsiaan silmiin vastatessaan kysymykseen ”miksi?”, kun he tietävät, että me tiesimme. Mikä siis neuvoksi? On etsittävä uusia, innovatiivisia ratkaisuja. Energian käyttö on ajateltava uudelleen. Ruotsi on luopumassa sähkön käytöstä lämmityksessä. Itse asiassa uusiin pientaloihin ei enää saa rakentaa sähkölämmitystä Voitaisiin uudelleen ruveta oikeasti säästämään energiaa - ja vähentämään kaikkea kulutusta. Biopolttoaineet ovat myös todellinen ratkaisu. Polttotekniikka ja laitteet ovat kehittyneet. Teollisuus on jo kehitellyt tehokkaampia menetelmiä – tehokkuudella en nyt tarkoita voittojen maksimointia, vaan energiatehokkuuden parantamista – joita ei ole otettu käyttöön, koska ne ovat kalliimpia, siis lyhyellä tähtäimellä. Paljon energiaa vaativaa puuhioketeollisuutta parempi vaihtoehto olisivat sellutehtaat, sillä ne tuottavat enemmän energiaa kuin käyttävät, ja ympäristöongelmiin on löydetty ratkaisut. Maailmalla se on jo huomattu, Kun on pakko, ratkaisuja yleensä löytyy.
Jaa sivu: