— Soininvaara Osmo

Lopetetaan yksityisen sairaanhoidon Kela-korvaukset

Hallituksen edessä on mittavia säästötarpeita. Niin huonosti ei rahaa Suomessa käytetä, että voisi leikata miljardin ilman, että se kehenkään sattuu. Kaikki joutuvat tinkimään jostain itselleen tärkeästä, myös kokoomus.

On aika luopua yksityisen sairaanhoidon Kela-korvauksista. Siis siitä, kun ei halua jonottaa terveyskeskukseen vaan menee yksityislääkärin vastaanotolle, maksaa satasen ja saa siitä Kelalta pari kymppiä. Näihin menee vuodessa vajaa 200 miljoonaa euroa. Moni terveydenhuollon asiantuntija on sanonut, että yksityisen hoidon korvauksista on vain haittaa. Ne edistävät terveydenhuollon jakautumista varakkaiden yksityishoitoon ja rahvaan kunnalliseen hoitoon, rapauttavat julkista terveydenhuoltoa ja lisäävät terveyseroja.

Korvausten puolesta on esitetty, että ne säästävät veronmaksajien rahaa, koska samoista potilaista kunta joutuisi terveyskeskuksissa maksamaan enemmän. Ei säästä. Siihen on kaksi syytä. Suurin osa yksityissektorin käyttäjistä ei siirry terveyskeskusten potilaiksi parin kympin takia. Merkittävämpää on, että yksityislääkärit ovat huomattavan hanakoita lähettämään potilaitaan jatkotutkimuksiin keskussairaalaan. Tämän maksaa kunta. On vaikea uskoa, että yksityislääkärien potilaat olisivat sairaampia kuin terveyskeskuksia käyttävät työttömät ja eläkeläiset. Yksityislääkärien lähetteet tulevat kunnille kalliiksi.

Hammaslääkäripalveluissa Kela-korvausten poisto tuottaa päänvaivaa. Monissa suurissa kaupungeissa hammaslääkäripalvelut ovat paljolti yksityisten hammaslääkärien varassa. Terveyskeskusten hammashoitoon potilaat eivät mahdu eikä siinä olisi myöskään järkeä, koska yksityisen hammashoidon tiloihin ja laitteisiin on investoitu melkoisesti. Kelakorvausten loputtua kunnat voivat tehdä ostopalvelusopimuksia yksityisten hammaslääkärien kanssa tai tukea yksityistä hoitoa palveluseteleillä, jotka voivat olla samaa suuruusluokkaa kuin nykyiset Kela-korvaukset.

Olisi oikeudenmukaisempaa ja järkevämpää, että kunta maksaa tämän korvauksen. Nyt hammashoidon hyvin järjestäneet kunnat joutuvat maksamaan sen itse ja hoidosta lipsuneet maksattavat sen valtiolla. Yhden maksajan periaate johtaa hammashoidossa muutenkin parempiin ratkaisuihin.

Jaa sivu: