— Soininvaara Osmo

Urpilainen ja valtionyhtiöiden lisäeläkkeet

Liikkeenjohdollinen tutkimusryhmä järjesti viime torstaina keskustelutilaisuuden valtion omistajapolitiikasta. Vastuuministeri Heidi Hautala piti ilman papereita todella hyvän alustuksen.

Minua koko omistajapolitiikassa on pitkään ihmetyttänyt, mihin valtion omistuksella tähdätään.

Valtion omistus on suurelta osin keskitetty Solidium Oy:hyn. Tämä omistamiseen keskittyminen tapahtui aikoinaan demarien vaatimuksesta. Jotkut demareista halusivat tukea valtion omistusta vanhasta muistista, toiset halusivat valtiosta ankkuriomistajaa, joka ei lakkauta ruostevyöhykkeen tehtaita. Tähän jälkimmäiseen tarkoitukseen valtion omistamat pörssiyhtiöiden osakkeet ovat huono keino, koska jos yhtiö on viety pörssiin, sen kannattavuutta ei saa vaarantaa sillä, että valtio asettaa yhtiölle ylimääräisiä yhteiskunnallisia velvoitteita. Tämä rajoitus kyllä tiedettiin.

Nyt Solidium Oy ostelee osakkeita olemassa olevista pörssiyhtiöistä, joiden menestys on tärkeä Suomen kansantaloudelle. Mitä hyötyä tästä on? Eihän yhtiö saa siitä senttiäkään. Voisi ajatella, että merkittäisiin uusia osakkeita, jos yrityksellä on jokin tärkeä laajentumishanke. En tosin tiedä, ovatko suunnatut osakeannit pörssiyhtiöissä edes mahdollisia.

Eniten julkisuudessa on keskusteltu valtionyhtiöiden palkitsemisjärjestelmistä. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on vaatinut, ettei johdolle ostettaisi valtionyhtiöissä lisäeläkkeitä. Vaatimus on perusteltu, ja lisäeläkkeet onkin poistettu listaamattomista valtionyhtiöistä. Pörssiyhtiöistä niitä ei voi yhden omistajan (vaikka omistaisi enemmistön) vaatimuksesta poistaa, koska se loukkaa muiden osakkeenomistajien etua. Suomessa on valtiovarainministeriön esityksestä ja eduskunnan myötävaikutuksella tehty taloudellisesti kannattavaksi maksaa palkkaa kiertoteitse auto- ja asuntoetuna ja lisäeläkkeinä. Kun tällainen veroetu on nähty yhteiskunnallisesti tarkoituksenmukaisesti, ei sen käyttöä voi lain mukaan kieltää myöskään valtionyhtiöiltä, jos niillä on muitakin omistajia.

Jos Jutta Urpilainen on huolestunut lisäeläkkeistä valtio-omisteisissa pörssiyhtiöissä, hänen kannattaa katsoa peiliin. Hän voi sen lopettaa, Heidi Hautala ei voi. Sen kun antaa eduskunnalle esityksen, jolla lisäeläkkeiden verotuki poistetaan. Jos lisäeläkkeet ovat huono asia valtionyhtiöissä, miksi ne ovat hyvä asia yksityisissä yrityksissä?

 

 

Jaa sivu: