— Suvi Syrjä

Vanhustenhuolto

Vierailin tiistaina Vaasan kaupunginsairaalan vanhustenhuolto-osastolla. Pohjalainen- lehti järjesti vierailun vaasalaisille ja mustasaarelaisille kansanedustajaehdokkaille, jotka kuuluvat Team Vaasaan, josta lisätietoja löytyy Pohjalaisen vaalisivuilta www.pohjalainen.fi. Vierailu oli pysähdyttävä. Vaikka vanhustenhuollon ongelmat ovat hyvin tiedossa, vanhusten ja hoitajien arjen seuraaminen pisti todella miettimään. Resurssit riittävät juuri ja juuri vanhusten perushoitotoimenpiteisiin, eivät mihinkään muuhun. Näin ei voi jatkua. Vaikka nyt on alettu panostamaan ihmisten toimintakyvyn parantamiseen, mikä varmasti helpottaa tilannetta vanhustenhuollossa tulevina vuosina ja vuosikymmeninä, niin vanhusten laitoshoito vaatii akuutisti lisäresursseja. Hoitohenkilökuntaa täytyy palkata lisää ja siihen tarvitaan riihikuivaa. Tässä kohdin täytyy tietysti miettiä, mistä löytyy rahat uusien hoitajien palkkkaukseen ja toki vanhustenhuoltoon suunnatut varat ovatkin jostain muualta pois. Uskon kuitenkin, että säästöjäkin syntyy, kun työntekijät jaksavat työssään paremmin ja kauemmin ja sairauspoissaolot vähenevät. Vaihtoehtoja rahoitukseen löytyy esim. vihreiden verolinjauksista, joissa ympäristön saastuttaminen verolle- pannaan aikaisempaa tehokkaammin. http://www.vihreat.fi/fi/node/650
Jaa sivu: