— Tanja Remes

Maailman vihreät tiivistävät yhteistyötään

Maailman vihreiden puolueiden yhteistyöverkosto Global Greens kokoontui Brasiliassa, Sao Paolossa 1.-4.5.2008. Kokoukseen osallistui vihreitä kaikkiaan 88 eri maasta, ja läsnä oli 78 eri vihreää puoluetta.

Iloisessa kokouksessa hyväksyttiin 21-kohtainen toimintaohjelma maailman vihreille. Se vahvistaa Vihreiden asemaa 2000-luvun ensimmäisenä maailmanlaajuisena poliittisena liikkeenä.

Toimintaohjelmassa vihreät korostavat globaaleja toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja edellyttävät teollisuusmailta nopeampaa päästöjen vähennystä. Myös teollistuvien kehitysmaiden on panostettava energiansäästöön ja uusiutuviin energialähteisiin.

Kokous hyväksyi myös kolme ajankohtaista julkilausumaa, jotka käsittelevät Tiibetin tilannetta, ydinvoimasta luopumista ja Kolumbiassa vangittuna olevan vihreän aktiivin, presidenttiehdokas Íngrid Betancourtin vapauttamista.

Kokouksessa erityisen vaikutuksen teki kehitysmaiden vihreiden suuri määrä. Vaikka puolueet näissä maissa vielä ovat pieniä, erityisesti Aasian maissa vihreät ovat nousussa. Kiinan, Taiwanin, Japanin, Etelä-Korean ja Pakistanin vihreät olivat Sao Paolossa näkyvässä roolissa.

Meitä suomalaisia kovisteltiin siitä, miksi Suomen kaltainen kehittynyt teollisuusmaa vielä investoi ydinvoimaan, vaikka se on auringonlaskun teknologiaa uusiutuvien energialähteiden käytön lisääntyessä.

Kirjoittaja on Vihreiden kansainvälisten asioiden sihteeri.

Jaa sivu: