— Tarja Cronberg

Sinäkin voit olla vihreä!

Tarja Cronberg kampanja-avauksessa3

Vuonna 2005 kun minut valittiin Vihreiden puheenjohtajaksi, otin tavoitteekseni madaltaa vihreyden kynnystä. Huomasin nimittäin, että kun esimerkiksi Pohjois-Karjalassa juttelee Vihreiden teemoista ja tavoitteista, niin moni - siis ei vihreä - lämpenee ajatuksillemme ja pitää niitä järkevinä. "Viherpiiperrys" onkin kannatettava asia! Jotenkin haluaisin päästä pois tästä liian tiukkapipoisesta kuvasta siitä millaisia vihreät ovat. Näissä keskusteluissa nimittäin ihmiset alkoivat epäröidä sitäkin, että "en voi liittyä vihreisiin, koska en ole tarpeeksi vihreä".

Epäilijöitä voin lohduttaa, että Vihreiden ydinjoukossakin on monenlaisia ja niin kovin erilaisia ihmisiä: on opettajia, maanviljelijöitä, bussikuskeja, työttömiä, sosiaali- ja terveysalalla työskenteleviä, opiskelijoita, yliopistoihmisiä… Siis kokonainen ihmisten kirjo erilaisine ammatteineen, harrastuksineen, perheineen ja omine persoonallisine luonteenpiirteineen.

Mikä sitten meitä yhdistää jos kerran olemme niin erilaisia? Ympäristöasioiden ja ilmastonmuutoksen lisäksi meitä yhdistää huoli siitä, että nykyinen työelämää koskeva lainsäädäntö ei ole oikeudenmukainen ja reilu ainakaan sitä pätkätyön tekijää kohtaan. Vihreät eivät myöskään ole omaan napaansa tuijottajia, sillä oikeudenmukaisuus ja hyvinvointiyhteiskunta niin Suomessa kuin maailmalla kuuluu kaikille. Siksi vihreiden kannattajat ymmärtävät, että yleisen veronalennuspuheiden sijaan veronalennukset on kohdistettava niille, jotka sitä kipeimmin tarvitsevat eli pienituloisille. Alle 1000 euron tulot verottomiksi!

Niin ja niille, jotka epäilevät läpipääsyäni vaaleissa, voin kertoa terveisiä Joensuusta, jossa pidimme taakseni kootun kansalaisvaltuuskunnan juhlan viime viikonloppuna. Mukana on paikallisia vaikuttajia ja kulttuurielämästä paljon ihmisiä. Tunnelma oli tilaisuudessa korkealla ja paikalla noin 150 ihmistä. Mutta siitä kerron lisää joku toinen kerta…

Jaa sivu: