— Tarja Cronberg

Nuoret naiset yrittämään!

Miksi Suomessa on enemmän mies- kuin naisyrittäjiä? Miksi naisyrittäjät ovat useammin yksinyrittäjä kuin miehet? Miksi naisyrittäjät ovat keskimäärin vanhempia kuin miesyrittäjät?

Vastaus on yksinkertainen: Perheen ja työn yhteensovittaminen. Nuoret naiset eivät uskalla ottaa yrittämisen riskiä. Nuorilla naisilla ei ole aikaa panostaa yrittäjyyteen. Nuorella naisella on ongelmia, jos hän itse tulee raskaaksi. Tai jos hänen palkkaamansa naiskosmetologi, kampaaja tai kirjanpitäjä tulee raskaaksi. Pienten lasten äidillä ei myöskään ole helppoa pitää kauppaa auki jos lapsi sairastuu.

Yhteiskunnassa, jossa yrittäjyys on ratkaisu työllisyyteen, naisyrittäjyyden kehittäminen on tasa-arvokysymys. Siksi olen tänään asettanut työryhmän, joka pohtii naisyrittäjyyden tulevaisuutta. Minkälaista sijaispalvelua tarvitaan, jotta naisyrittäjä pystyy sekä hoitamaan yrityksen että lapsensa? Minkälaista rahoitusjärjestelmää tulee kehittää, jotta naisyrittäjän yritykset pystyvät kasvamaan?

Tässä maailmassa on aivan erityinen tilaus naisyrittäjyydelle. Olemme siirtymässä palveluyhteiskuntaan. Palvelutyöpaikat lisääntyvät enemmän kuin teollisuuden työpaikat. Palvelutyöpaikat myös pysyvät Suomessa. Nyt tarvitaan uusia, innovatiivisia palveluyrityksiä maassa, joka ikääntyy Euroopan maista nopeiten.

Se ei tietenkään tarkoita sitä, etteikö naisyrittäjien tulisi levittäytyä myös muille ei-perinteisille naisaloille. Päinvastoin, työryhmän tehtävä on myös selvittää, miten naisyrittäjyyden kirjoa voidaan laajentaa. Tulevaisuudessa toivon, että näemme naisyrittäjä myös energiayrittäjinä, metsäkoneyrittäjinä tai liikenneyrittäjinä.

P.S. Huhu, jonka mukaan Euroopan Greenpeace olisi rahoittanut vaalikampanjaani, on täysin tuulessa temmattu. Kukahan sitä mahtaa levittää?

Jaa sivu: