— Tarja Puolanne

Pirkanmaan pohjoisosat paitsiossa

Miten terveyspalvelut pohjoisella Pirkanmaalla saadaan säilymään iltaisin ja viikonloppuisin? Terveyspalvelut aiotaan keskittää Hatanpäälle. Kaikki tiedämme, että Hatanpää on jo nyt ruuhkainen. Entä sitten, jos kaikki kihniöläiset, parkanolaiset, ikaalislaiset, hämeenkyröläiset vielä tulevat lisäämään ruuhkia. Miten vähennetään leipäjonoja? Parkanossa Pelastusarmeija jakaa kuukausittain 400 ihmiselle ruokaa, entä tulevaisuudessa kun kaupunki säästää perusturvasta. Leipäjonot sen kuin kasvavat. Pelastusarmeijassa ruoan jakelu toimii täysin talkooporukalla kauppojen lahjoitusten varassa. Entä jos talkooväki väsyy, eikä jatkajia löydy. Mistä lisää työpaikkoja? Teollisuustyöpaikoista on pulaa pohjoisella Pirkanmaalla. Sahat ovat vähentäneet väkeä ja uusia työpaikkoja ei teollisuuteen ole syntynyt. Palvelupuoli sentään toimii hyvin, uusia kauppoja on tullut, viimeksiHalpa-Halli -ketju perusti Parkanoon ison myyntipisteen Miten taataan julkiset palvelut? Pohjanmaan rata on tärkeä julkinen liikennöintiväylä ja Parkano on merkittäväjunaanastumispaikkakunta. Viime aikoina VR on kuitenkin supistanut junavuorojensa pysähtymisiä Parkanossa vedoten siihen, ettei ole tarpeeksi junaan lähtijöitä. Kolmostie ruuhkautuu entisestään, jos raideliikenteen vuoroja vähennetään ja pysähtymisiä vähennetään. Miten kansalaisvaikuttaminen jalkautetaan? Aseveliakseli toimii ja jyrää kaiken kansalaisvaikuttamisen. Päätöksiä tehdään edelleenkin kabineteissa ja saunan lauteilla. Päätökset nuijitaan pöytään ja sanotaan, että mitään ei ole enää tehtävissä. Asioista ei keskustella etukäteen ja muutoinkin kansalaisvaikuttajat halutaan vaientaa. Miten taataan tasavertaiset koulutuspalvelut? Lukiot ovat oppilaspulan takia pakotettuja sulkemaan oviaan pohjoisella Pirkanmaalla. Toisen asteen oppilaitoksiin ei riitä oppilaita, osaksi siksi kun koulut ovat huonojen liikennöintiväylien takana. Toisen asteen kouluverkostoa kootaan isoihin yksiköihin ja sananvaltaa menee näiden yksiköiden pääpaikoille, yleensä Tampereelle. Maaseutuvaikuttajat jäävät nuolemaan näppejään isojen kaupunkien isojen pomojen valloittaessa keskeiset vaikuttajapaikat. Miten taataan yritysten tuet tasapuolisesti? Asiantuntijaverkostot keskitetään isojen kaupunkien TE –keskuksiin. Pienten taajamien yrittäjät eivät löydä asiantuntijoita, eivätkä osaa etsiä sekavasta tukiverkostosta sitä luukkua, mistä saisivat apua esim. investointeihinsa ja markkinointinsa kehittämiseen Miten taataan paikalliskulttuuri ? Kunnat ovat supistaneet kulttuurin panostuksiaan. Monessakaan kunnassa ei ole enää yhtään vakituista kulttuurin eteen puuhastelevaa virkamiestä tai – naista. Kulttuurin tukemisen määrärahat ovat niukemmat vuosikausiin. Alueellinen media keskittyy pääpaikkansa kulttuurin esittelyyn. Maaseutukulttuuri on marginaalia, eikä se pääse otsikoihin. Tarja Puolanne YTM, markkinoinnin lehtori, pääluottamusmies tarja.puolanne@ippnet.fi PARKANO
Jaa sivu: