— Tero Suoniemi

Ydinhaaksirikko

Japania on kohdannut raskas katastrofi: maanjäristys ja sitä seurannut tsunami ovat aiheuttaneet kymmeniä tuhansia kuolonuhreja ja giganttisia tuhoja rakennetulle ympäristölle. Suuri määrä väkeä on ilman ruokaa, vettä ja sähköä.

Luonnonkatastrofi koitui myös ydinvoimaloiden tuhoksi. Fukushiman ydinvoimalan useissa yksiköissä on ollut räjähdyksiä ja reaktorit ovat kriittisessä tilassa. Säteilytasot ovat nousseet.

Hätätoimenpiteenä reaktoreja jäähdytetään raa´alla merivedellä, joka kyllä jäähdyttää mutta samalla tekee reaktorit käyttökelvottomiksi. Suolavesi aiheuttaa korroosiota, eikä merivedellä jäähdytettyjä voimaloita enää voida käyttää - näin ainakin sanotaan uutisissa.

Japanilaisten ydinvoimaloiden tuhoutuminen laittaa koko ydinvoima-alan uuteen asentoon, vaikka Jyrki Katainen kiirehtikin ilmoittamaan, ettei hänen kantansa yhdessä yössä muutu. Ei kai Kataisen mielipide sitten muutu kahdessa tai kolmessakaan yössä. Mutta kansalaismielipide saattaa muuttua, ja niin muuttua voi myös rahoittajien suhtautuminen.

Ydinvoiman kannattajat ovat ripeästi olleet todistamassa, ettei Suomessa ole maanjäristyksiä saati tsunameja. Ei olekaan, mutta Japanin tapaukset paljastivat, etteivät edes parhaat insinöörit kykene kuvittelemaan kaikkia riskejä tai ainakaan niiden yhdistelmiä. Osaavatko suomalaiset insinöörit kuvitella paremmin?

Tällä sekunnilla näyttää kaikeksi onneksi siltä, ettei Fukushimassa olisi tapahtumassa suurimittaista ydinkatastrofia. Inhimillinen hätä ja pelko ovat kuitenkin tällä hetkellä suuret. Säteily, joka ei näy, ei haise eikä tunnu kipuna, on erityisen pelottavaa.

Ydinvoimassa on poikkeuksellista se, että onnettomuuden sattuessa voi hetkessä satoja tai jopa tuhansia neliökilometrejä muuttua asumiskelvottomiksi. Mikään muu ihmisperäinen onnettomuus ei aiheuta vastaavaa.

Fukushima voi olla koko ydinvoima-ajan päätepiste. Vaikka suurta ympäristökatastrofia ei syntyisikään, jää käteen epäluottamus teollisuudenalaa kohtaan. Ehkä riskianalyysit eivät sittenkään olleet riittäviä.

Epäluulo vaikuttaa tavallisiin ihmisiin, poliitikkoihin ja rahoittajiin. Saattaa olla, että uusiin ydinvoimaloihin voi olla jokseenkin mahdotonta löytää enää rahoitusta, kun se on ollut vaikeaa jo ennen Fukushimaakin. Miljardi-investoinnit muuttuivat hetkessä arvottomiksi: ei enää tuottoa, vain kalliit vastuut jälkihoidosta. Houkutteleva sijoituskohde?

Onneksi Fennovoiman ja TVO:n uusia voimaloita ei ole vielä alettu rakentaa. Ydinvoimayhtiöt voisivat vielä perua hankkeensa. Nyt on aika siirtyä rakentamaan oikeasti kestävää energiajärjestelmää.

Jaa sivu: