— Topi-Jussi Majanlahti

Kunnallisvaaliblogi: Tampere ja jätevedet

Olipa kerran Tampereella, keskustan välittömässä läheisyydessä, kaupunkialueen matalimmalla kohdalla, oiva paikka vedenpuhdistamolle. Kun samalla havaittiin, että samalla puhdistamo puhdistaisi myös saastunutta Pyhäjärveä, tuumasta pantiin toimeksi. Suuri vedenpuhdistamo rakennettiin Viinikanlahteen.

Aika kului, Tampere kasvoi. Hatanpään alue muuttui pikku hiljaa osaksi keskustaa uusine asuntoalueineen ja Nokian liiketiloineen. Kaiken keskelle jäi Tampereen vedenpuhdistamo.

"No hemmetti, sehän on nyt keskellä mitä arvokkainta tonttimaata, lähellä keskustaa ja erinomaisten kulunyhteyksien varrella. Kannattaisikohan se siirtää pois", alkoi Tampereella mietintä.

Jotain oli keksittävä. Sitten Tampereen Vedessä välähti. Tehdään suurpuhdistamo, joka ei mahdu Hatanpäälle. Näin se on pakko sijoittaa muualle, ja kaupunki pääsee hyödyntämään keskustan ranta-aluetta asuinrakentamiseen.

Ongelmana oli, että mistä suurpuhdistamolle saataisiin tarpeeksi jätevettä? Ja olisihan se kiva saada myös pois kaupungin alueelta, jotta jatkossa ei törmättäisi samaan ongelmaan.

"Kaikki naapurikunnathan tietysti lähtevät innoissaan mukaan hankkeeseen", ajateltiin Tampereella, ja polkaistiin hanke käyntiin.

Tuumasta toimeen. Suunniteltuina sijoituspaikkoina kävivät naapurikunnat, yksi niistä Tampereen omalla alueella aivan rajan tuntumassa. Tosin paikassa, joka etukäteen jo tiedettiin mahdottomaksi, mutta täytyyhän sitä näyttää vähän silmänlumeeksi. Näin vakuutettiin naapurikuntien vesihuollosta vastaavat siitä, ettei omia laitoksia kannattanut saneerata, kun suurpuhdistamo on niin taloudellinen ja järkevä hanke.

Kummallista kitinää silti kuului eri puolilta Pirkanmaata, varsinkin turhanpäiväisten luottamishenkilöiden ja tavallisten ihmisten suusta. Nokiallakin väittivät ilkeyksissään puhdistamon purkuveden pilaavan Nokialaisten rannat ja vedet. "Hah, purkuputkesta tulevaa teknistä vettä voisi melkein vaikka juoda", vastattiin.

Nokialla jouduttiin kokeilemaan tuota marraskuussa 2007. Tuloksena tuhansia sairastuneita, iso lasku ja terveydenhuollon kriisitoimintaselvitys käytännön kokeella. Silti, edelleen, Tampere himoaa Viinikanlahden rantaa niin paljon, että se yksi purkuputki on saatava naapurikunnan vesiin. Satojen tuhansien ihmisten tekniset vedet mataliin järviin ja lahtiin. Meritunnelia tai muuta ei voi harkita, sillä silloin kunnanisiä kiinnostava taloudellisuusaspekti olisi enää mahdotonta hävittää laskelmin näkyvistä.

Nokian Vihreät pitävät suurputsaria turvallisuus- ja ympäristöriskinä, jota ei tule rakentaa minkään Pirkanmaan kunnan alueelle. Hajautettu vesihuolto on turvallisempi ratkaisu kaikille, kaikissa oloissa.

T-J Majanlahti

Kirjoittaja on Nokian Vihreiden puheenjohtaja. Hän on ehdolla Nokialla numerolla 283. (Lue esittely.)

Kunnallisvaaliblogissa julkaistaan Vihreiden ehdokkaiden kirjoituksia.

Jaa sivu: