— Touko Aalto

Sote-keisari ilman vaatteita

Touko aalto, Poliittinen pelaaminen ihmisten terveydellä ja verovaroilla tulee lopettaa.

Kokoomuksen ainoa oljenkorsi sote-markkinallistamisen osalta näyttää olevan kaikkien muiden haukkuminen populisteiksi, jotka vain pelottelevat.

Asiallinen asiantuntijakeskustelu tuntuu olevan kokoomukselle poliittinen mahdottomuus.

Vihreät eivät ole vaatineet uudistuksen aloittamista alusta. Vihreät ovat sitoutuneet uudistuksen läpiviemiseen tämän vaalikauden aikana, kunhan hallitus sitoutuu uudistuksen alkuperäisten tavoitteiden toteuttamiseen.

Olen esittänyt neljä keinoa, joiden avulla hallitus voi toteuttaa elintärkeän uudistuksen menettämättä kasvojaan lopullisesti:

1. Hallitus toteuttaa sote- ja maakuntalait nykyistä pidemmällä siirtymäkaudella

2. Hallitus irrottaa valinnanvapauden omaksi erilliseksi lakihankkeekseen

3. Hallitus antaa maakunnille verotusoikeuden

4. Hallitus ottaa koko eduskunnan mukaan valmisteluun

Poliittinen pelaaminen ihmisten terveydellä ja verovaroilla nolaa sekä kokoomuksen että koko hallituksen. Se vie myös hallituksen tärkeimmältä yksittäiseltä uudistukselta uskottavuuden. Mustaa ei voi loputtomasti selittää valkoiseksi. Sote-keisarilla ei ole vaatteita ja koko kansa näkee sen.

 

Hallituksen esitys sote-palveluiden markkinallistamisesta on sen oman hallitusohjelman vastainen.

Hallituksen oma vaikutusarviointi tyrmää esityksen täysin.

Suomen sosiaali- ja terveyspolitiikan johtavat ammattilaiset ovat varoittaneet hallitusta lukuisia kertoja.

Suomen Kuvalehden mukaan nyt myös hallituksen omat avainvirkamiehet sanovat hallituksen esityksestä suorat sanat.

Kokoomuksen ainoa vasta-argumentti tähän kaikkeen on ollut, että oppositio pelottelee populistisesti.

Kokoomus tulee siis sanoneeksi samalla, että sen oman esityksen vaikutusarvio, Suomen kokeneimmat sote-asiantuntijat sekä uudistuksen avainvirkamiehet ovat populisteja, jotka vain pelottelevat. Kokoomuksen poliittinen spinnaus ei kestä päivänvaloa.

Jos tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku, kokoomuksen tulisi viimein tulla pois maalamastaan nurkasta, jossa se pystyy enää muutamalla löysällä heitolla puolustautumaan koko sote-kentän yhteistä huolta ja kritiikkiä kohtaan.

 

Tänään tähän on mahdollisuus. Hallituksen reformiryhmä kokoontuu julkisuudessa olleiden tietojen mukaan tänään. Sen on tarkoitus käsitellä uudistuksen avainvirkamiesten kritiikki sote-palveluiden markkinallistamisen mahdottomuudesta esitetyllä tavalla ja aikataululla.

Hallitus on pyrkinyt pelaamaan aikaa tuomalla keskeneräisen esityksen lausuntokierrokselle ja korjaamaan sitä lennosta. Tämä korttitalo sortui, kun pääministeri Sipilä totesi, että soten valinnanvapausesitykseen on tulossa muutoksia.

Muutokset tarkoittavat esityksen korjaamista. Esityksen korjaaminen edellyttää uutta lausuntokierrosta. Uusi lausuntokierros tarkoittaa mahdottomien aikataulujen vesittymistä entisestään.

Mahdottomien aikataulujen vesittyminen entisestään tarkoittaa, että sote- ja maakuntarakennelakia ja valinnanvapauslakia ei pystytä käsittelemään yhtä aikaa kevään aikana. Koska valinnanvapaus on kokoomuksen ehto keskustan maakunnille, koko uudistus on jäissä.

Jos uudistusta ei pystytä käsittelemään kevään aikana, se johtaa paineeseen siirtää maakuntavaaleja ja myös koko uudistuksen voimaantuloa.

 

Kyseessä ei ole pelkästään sote-uudistuksen uskottavuus vaan koko hallituksen uskottavuus. Sote-uudistuksen toteuttaminen on sen suurin koetinkivi.

Kysymys ei ole pelkästään kokoomuksesta, kyse on yhtä lailla siitä, mitä keskusta ja perussuomalaiset päättävät tehdä.