— Touko Aalto

Sote-uudistus on tehtävä kansanterveys, ei markkinat edellä

Touko Aalto

Heräsin 15-vuotiaana sählytreenien jälkeisenä yönä kovaan rintakipuun. Herätin vanhempani. Hetken päästä olin terveyskeskuksessa, aamuyöstä jo keskussairaalassa. Nopea pääsy hoitoon, päivystyksen toimivuus sekä hyvä hoito ja kuntoutus mahdollistivat toipumiseni sydänpussintulehduksesta. Järjestelmän arvon ymmärtää, kun siihen joutuu turvautumaan.

Jokaisen ihmisen on saatava oikea-aikaista hoitoa ilman jonoja lompakon paksuudesta ja postinumerosta riippumatta. Palveluiden järjestäminen ja rahoitus on saatava samoihin käsiin. Tieto täytyy saada liikkumaan jokaisen asiakaskäynnin mukana. Siksi sote-uudistus tarvitaan.

Sote-palveluiden markkinallistaminen uhkaa terveys- ja hyvinvointierojen kaventamista, kustannusten kasvun hillitsemistä ja saumattomien hoitoketjujen turvaamista. Tämä ei ole opposition pelottelua. Tämä on hallituksen oman vaikutusarvion keskeinen viesti, jonka myös sosiaali- ja terveyspolitiikan professorit ovat nostaneet esiin. Populismia sen sijaan on vaieta kaikki asiantuntijakritiikki ja esittää puhtaan ideologisia väitteitä.

Ongelma ei ole valinnanvapaus itsessään, vaan se toimii hyvänä renkinä ja julkisen sektorin täydentäjänä. Rengistä ollaan kuitenkin tekemässä isäntää viemällä markkinamalli äärimmäisyyksiin ja toteuttamalla se kertarysäyksellä.

Sote-rahoituksen kriisi muuttuu aina sote-palveluiden kriisiksi. Siitä kärsivät eniten pienituloiset ja syrjemmässä asuvat ihmiset. Muutamat isot yhtiöt pystyvät markkinoinnilla, sijoittumisella ja työterveyshuollon asiakkuuksien hyödyntämisellä valikoimaan ihmisiä, joista ei muodostu kustannuksia, mutta joista saa korvauksen. Pieni ja paikallinen hoivayritys ei tästä esityksestä hyödy, se tulee syödyksi.

Vihreiden vaihtoehdossa uudistuksen alkuperäiset tavoitteet turvataan. Ensin on taattava saumattomat hoitoketjut, sitten yhdistettävä paveluiden rahoitus. Maakunnille on annettava verotusoikeus. Lopuksi asiakkaan valinnanvapautta edistetään ja markkinoita monipuolistetaan ilman vaateita pakkoyhtiöittämisestä.

Kyse on ihmisten hoitamisesta kokonaisuutena. Siitä, miten järjestelmä auttaa parhaiten kaventamaan terveyseroja, hillitsemään kustannuskehitystä sekä takaamaan saumattomat hoivaketjut. Uudistus täytyy tehdä kansanterveys ja ihmisten yhdenvertaisuus, ei markkinat edellä.