— Tuija Brax

Kansalaisaloitetta ei voi haudata mappiin Ö

On syytä olla tyytyväinen, että eduskunnan puhemiesneuvosto on tänään yksimielisesti hyväksynyt ohjeen siitä, että valiokuntien on viimeistään kuuden kuukauden sisällä tehtävä päätös siitä, kuinka se aikoo käsitellä kansalaisaloitteen. Näin onneksi kuivuivat kasaan eräiden tahojen yritykset jättää kansalaisaloitteet Ö-mappiin unohtumaan ja raukeamaan vaalikauden lopuksi.

Puhemiesneuvosto aivan oikein siteeraa hallituksen esitystä, jossa kansalaisaloite rinnastetaan vähintään sadan kansanedustaja aloitteeseen. Ohjeillaan se vie asiaa itse asiassa vielä hitusen pidemmälle, kun se päätyi asettamaan ylläkuvatun aikarajan, joita muilla aloitteilla ei ole.

Asian käsittelyn aikana on käynyt ilmi, että eduskunnassa on tahoja, jotka pyrkivät jälkikäteen vesittämään perustuslain uudistuksen tärkeän elementin, kansalaisaloitteen. Muun muassa kristillisdemokraatit olisivat rinnastaneet yli 50 000 ihmisen aktiivisuuden yhden kansanedustajan allekirjoittamaan aloitteeseen. Lopulta kansanvalta ja perutuslain uudistuksen julkilausutut periaatteet voittivat. Valiokuntien tulee kuulla aloitteesta asiantuntijoita ja tehdä selkeä päätös asian käsittelytavasta.

Lisäksi on tärkeää, että puhemiesneuvosto erikseen väänsi rautalangasta, että vaatimus asian käsittelystä valiokunnassa voidaan tuoda esiin valiokunnissa vaikka kuinka monta kertaa. Se, että valiokunta jossain vaiheessa esimerkiksi yhden ääneen enemmistöllä päättää olla kirjoittamasta asiasta mietintöä, ei estä asian ottamista uudelleen esiin vaikka seuraavalla viikolla. Tämä takaa mietinnön kirjoittamisen kannattajille erittäin hyvät mahdollisuudet pitää esillä näkemystään siitä, että kansalaisten aloitteellisuus ansaitsee tulla käsitellyksi perin pohjin niin valiokunnassa kuin sitten valiokunnan mietinnön pohjalta eduskunnan istuntosalissa kaikkien edustajien käsittelyssä.

Vihreät edustajat tulevat valiokunnissa äänestämään kansanvallan eli mietinnön kirjoittamisen puolesta. Mikäli emme kannata itse aloitteen sisältöä, esitämme luonnollisesti, että mietintö hylkää esityksen. Näin asiasta päästäisiin kaikissa tilanteissa äänestämään eduskunnan suuressa salissa. Sen ovat kansalaisaloitteen tekijät ansainneet.

Jaa sivu: