— Ville Niinistö

Hyvitysmaksu ei ole kestävällä pohjalla

Luovasta työstä kuuluu tekijälle asianmukainen palkka. Tämä on yksi vihreän kulttuuripolitiikan kulmakivistä. Yksi osa tämän palkan turvaamista ovat olleet musiikin tallentamiseen käyvien laitteiden hinnasta perityt hyvitysmaksut. Tekniikan kehitys murentaa kuitenkin systeemin perustaa: luovan työn tekijöiden toimeentulon turvaaminen on nykyisellä hyvitysmaksujärjestelmällä yhä vaikeampaa.

Hyvitysmaksujen tuomat tulot alenevat tasaisesti ellei jotain tehdä. Hyvitysmaksut perustuvat ajatukseen, että laitteista ja tallennusvälineistä, joille käyttäjä voi laillisesti kopioida musiikkia omaan käyttöönsä, peritään maksu, jonka tulot ohjataan tekijöille.

Musiikin ja muun taiteen nauttiminen perustuu kuitenkin koko ajan yhä vähemmän tallentamiseen ja kopiointiin. Kun musiikin kuunteleminen siirtyy Spotifyn kaltaisiin palveluihin, joissa musiikkitiedostoja ei tallenneta käyttäjän koneelle, kaikki sellaiset rahoituskäytännöt, jotka perustuvat kopioinnin veloittamiseen, rapautuvat kiihtyvää vauhtia.

Samaan aikaan yhä useammat laitteet sisältävät tallennuskapasiteettia, jota voidaan periaatteessa käyttää musiikin tallentamiseen. Se, että jossain laitteessa on paljon tallennustilaa, ei kuitenkaan kerro mitään siitä, käytetäänkö sitä oikeasti kopiointiin.

Esimerkiksi ulkoisiin kovalevyihin kohdistettu hyvitysmaksu koskee kaikkia, jotka haluavat varmuuskopioida tietokoneensa tai tallentaa valokuvansa, vaikka he eivät kopioisi ensimmäistäkään musiikkikappaletta. Kestävä ratkaisu ei ole valikoida jokin joukko laitteita ikään kuin varmuuden vuoksi maksujärjestelmän piiriin – todellisesta käytöstä riippumatta –, vaan uudistaa järjestelmä kokonaan.

Jo nyt hyvitysmaksu saattaa olla suhteettoman suuri suhteessa laitteen hintaan. Se vaikeuttaa teknologian kehittymistä ja käyttöönottoa. Se myös kanavoi ostoksia nettikauppaan ja ulkomaille, mikä vaikeuttaa suomalaisten yrittäjien toimintaa. Meidän tulisikin kyetä irrottautumaan ajattelusta, joka on sitoutunut yksittäisistä laitteista perittäviin maksuihin, ja rakentaa systeemi, joka toteuttaa tarkoituksensa riippumatta siitä, mitä uusia teknologioita kehitys tuo tullessaan.

Yksi vaihtoehto voisi olla Norjan malli, jossa hyvitysmaksujen sijaan vastaava tekijöille taattava tulo maksetaan valtion budjetista. Olisikin syytä selvittää pikaisella aikataululla, sopisiko se Suomeen.

Vihreät ovat sitoutuneet turvaamaan tekijöiden toimeentulon myös nopeasti kehittyvän tekniikan oloissa. Se vaatii poliitikoilta rohkeutta katsoa nykyistä järjestelmää pitemmälle. Uusi järjestelmä on saatava nopeasti voimaan, ja kulttuurintekijöiden asema on koko ajan turvattava.

Jaa sivu: