Valtuustoaloite 2.3.2009 / Katja Andrejev, Hamina

Tällä hetkellä kuntakohtaista hoitolisää, eli Hamina-lisää maksetaan Haminassa perheelle, jossa on vähintään yksi alle 3-vuotias lapsi. Hamina-lisän suuruus on 168 €/kk perheen ensimmäisestä alle 3-vuotiaasta lapsesta sekä 84 €/kk perheen ensimmäisestä alle esiopetusikäisestä sisaruksesta ja 51 €/kk perheen toisesta alle esiopetusikäisestä sisaruksesta siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Esitän, että Hamina-lisää korotettaisiin niin, että se olisi esim. 300€/kk ensimmäisestä alle 3-vuotiaasta lapsesta sekä 150€/kk ensimmäisestä alle esiopetusikäisestä sisaruksesta ja 100€/kk perheen toisesta alle esiopetusikäisestä sisaruksesta siihen saakka, kunnes nuorin lapsi täyttää 3 vuotta.

Myös muita ehtoja tulisi tasapuolistaa, erityisesti työssäoloehdon kohdalta; sillä tällä hetkellä kuntalisää ei saa mikäli ennen äitiysloman alkua ei ole ollut töissä vähintään 18 tuntia viikossa yhteensä 43 viikkoa kahden vuoden aikana tai ollut opiskelija.

Hyödyt:

- Kaupunki säästää hoitomenoissa (1 lapsi päivähoidon kulut kaupungille on n. 1000€/kk)

- Kaupunki saa pienennettyä painetta pienimpien lasten päivähoitopaikka jonoissa, jossa esim. vuoden 2008-09 vaihteessa ei alle 2-vuotiaille hoitopaikkoja ollut päiväkodeissa yhtään tarjolla.

- Kaupunki säästää resursseissa, sillä hoitajalla voi pienimpiä lapsia olla vain 4/hoitaja vrt isommat 7/hoitaja.

- Lisää kaupungin positiivista imagoa.

- Lisää kaupungin houkuttelevuutta lapsiperheiden, ja perheenlisäystä suunnittelevien perheiden keskuudessa. (huom! Uudet seudulle tulevat yritykset )

- Säästää hoitokuluissa, kun pienimmät ja infektioherkimmät eivät ole suurissa hoitoryhmissä, ja välttyvät ehkä useammin sairastelukierteeltä.

- Kannustaa syntyvyyden lisäämiseen.

- Antaa vanhemmille paremman mahdollisuuden taloudellisesti valita kotihoidon ja päivähoidon välillä.

Jaa sivu: