Valtuustoaloite / Elina Rantanen + 14 muuta allekirjoittajaa, Turku

Turun kaupunki on sitoutunut noudattamaan kestävää ilmasto- ja ympäristöpolitiikkaa mm. Turku-strategiassa ja Aalborgin sitoumuksessa. Kasvihuonekaasupäästöjen muodostajana ruuan osuuden on arvioitu olevan jopa asumista ja liikennettä merkittävämpi. Ruuan päästöjä syntyy sen tuotannossa, kuljetuksessa ja valmistuksessa. Yksi merkittävä ruokatuotannon kasvihuonekaasupäästäjä on karjatalous. Lihantuotannossa hukataan myös huomattavasti enemmän energiaa ja ravintoaineita verrattuna kasvisruuan tuotantoon. Kasvisruoka on täten liharuokaa ympäristöystävällisempi – ja usein myös terveellisempi – vaihtoehto.

On tarkoituksenmukaista, että lapsille ja nuorille tarjotaan kouluissa monipuolista ja terveellistä ruokaa. Koulujen ruokalistoissa kaikille tarjottava kasvisruoka jää kuitenkin harvinaisuudeksi; esim. lihalasagne vaihdetaan harvoin kasvislasagneen. Syksyllä 2007 Turun kaupungin kouluruokalistalla on ollut kasvisruokaa 0-1 kertaa viikossa. Kuitenkin kouluruokailun yhtenä tarkoituksena on totuttaa koululaisia erilaisiin ruokiin. Kouluissa voitaisiin tarjota nykyistä enemmän kasvisruokaa liharuokien sijaan ja näin opettaa, että kasviksista saa aikaan terveellistä, hyvää ja ympäristöystävällistä ruokaa. Näin koululainen muistaisi ehkä myös kouluajan jälkeen, että kasvisruoka ei tarkoita vain puuroa ja kesäkeittoa ja muuttaisi ruokailutottumuksiaan terveellisemmiksi ja kasvihuonekaasupäästöttömämmiksi. Kasvisruoan osuuden lisääminen ei merkitsisi suurta muutosta nykysiin ruokailstoihin tai budjetteihin – sen voisi toteuttaa vain korvaamalla muutamasta ruokalajista lihan kasviksilla.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Turun kouluissa lisätään kasvisruuan osuutta kouluruuasta.

Jaa sivu:
Tilaa upeasti uudistunut Vihreä Lanka!