Kun kirjoitat tai muokkaat tekstiä sivuillesi, voit lisätä kirjoitukseesi kuvia. Kerran systeemiin lataamasi kuvat ovat sen jälkeen aina käytettävissä muissakin kirjoituksissa.

Kuvan tekniset vaatimukset

Jos kuvatiedosto, jonka olet lisäämässä sivuille, on kovin suuri, se on syytä ennen sivuille lataamista käsitellä kuvankäsittelyohjelmassa pienemmäksi.

  • Kuvatiedoston resoluution (pisteitä tuumaa kohti, dots per inch eli dpi) on hyvä olla nettikäytössä 72.
  • Kuvan leveys ei saisi yleensä olla yli 300 pikseliä (px). Tätä leveämmät kuvat rikkovat helposti sivujen ulkoasun, jos sivuillasi kävijällä on käytössään pieni näyttö. Tällöin koko tekstille varattu tila eli sivun keskipalsta saattaa jäädä kapeammaksi kuin kuva, mikä saattaa aiheuttaa ulkoasun hajoamista joillakin nettiselaimilla.
  • Kuvatiedoston koko ei saisi olla juuri yli 100 kilotavua; tätä suuremmat tiedostot tuottavat hitaampien nettiyhteyksien käyttäjille ongelmia.

Kuvatiedostojen lataaminen Wordpressiin

Kuvien lataaminen sivuille tapahtuu kirjoitusruudun alapuolelta:

wp17

Klikkaa 'Browse' -nappia (1) ja valitse omalta koneeltasi haluamasi kuvatiedosto. Klikkaa sitten 'Siirrä'-nappia (2), niin tiedosto latautuu palvelimelle. (Saatko tässä kohdin virheilmoituksen? Kyse lienee ongelmista palvelimen luku- ja kirjoitusoikeuksissa.)

Tässä vaiheessa voit antaa joitakin tietoja kuvasta:

wp18

Otsikko”-riville voit kirjoittaa lyhyen kuvauksen siitä, mitä kuva esittää. Tämä teksti kertoo kuvasta niille, joille kuvat eivät näy (esim. näkövammaiset).  ”Kuvaus” -riville voit kirjoittaa lisätietoja, tarkemman kuvauksen tms. Tämä lisäinfo näkyy, kun käyttäjä vie hiiren kohdistimen kuvan päälle netissä.

Kuvien selaaminen ja lisääminen tekstin joukkoon

Kohdista 'Selaa' ja 'Selaa kaikkia' pääset katsomaan järjestelmään jo ladattuja kuvia; 'Selaa' näyttää juuri tämän kirjoituksen yhteydessä ladatut kuvat:

wp19

'Selaa kaikkia' taas näyttää kaikki ladatut kuvat riippumatta siitä, minkä kirjoituksen yhteydessä ne on alun perin ladattu palvelimelle:

wp20

Itse kuvan lisäys tekstin joukkoon tapahtuu klikkaamalla kuvaa 'Selaa' tai 'Selaa kaikkia' -näkymässä. Tällöin kuvan päälle ponnahtaa esiin valikko:

wp21

Valitse tästä valikosta 'Lisää tekstiin', niin kuva ilmestyy siihen kohtaan, missä kohdistin oli kirjoitusruudussa.

Apua! Kuvani näkyy vain minikokoisena! Entä mitä tarkoittavat 'Käytä pienoiskuvaa' ja 'Käytä kokokuvaa'?

Wordpress luo kaikista isohkoista kuvista automaattisesti nk. pienoiskuvan, joita englanniksi kutsutaan ”peukalonkynsikuviksi” (thumbnail) kokonsa mukaan.

Oletusarvoisesti Wordpress tarjoaa sinulle pienoiskuvaa. Jos haluat lisätä kuvasi alkuperäisessä koossaan tekstin joukkoon, klikkaa valikosta ensin 'Käytä kokokuvaa':

wp22

Vastaavasti jos muutat mielesi ja haluatkin käyttää pienoiskuvaa, klikkaa 'Käytä pienoiskuvaa':

wp23

Tämän jälkeen klikkaa valikosta 'Lisää tekstiin', niin kuva ilmestyy valitsemassasi koossa (joko pienois- tai kokokuvana) tekstin joukkoon.

Entä mitä tarkoittaa 'Ei linkitetty' tai 'Linkitetty kuvaan'?

wp24

Ei linkitetty” tarkoittaa, että kun lisäät kuvan kirjoitukseesi, se ei toimi minkäänlaisena linkkinä.

Tämä on yleensä tarkoituksenmukaista, mutta ei aina. Voit esimerkiksi haluta, että pienoiskuvana (ks. yllä) lisäämääsi kuvaa klikkaamalla pääsisi näkemään sen varsinaisessa koossaan.

Tätä varten on olemassa yksinkertainen ratkaisu. Klikkaamalla kohtaa ”Ei linkitetty” voit vaihtaa asetukseksi ”Linkitetty kuvaan”:

wp25

Tällöin – kun tämän jälkeen vielä lisäät kuvan kirjoitukseesi kohdasta 'Lisää tekstiin' – kuvasta muodostuu linkki, jota klikkaamalla sivuillasi kävijä pääsee pienoiskuvasta katsomaan kokokuvaa.

'Linkitetty kuvaan' -asetuksesta on siis hyötyä vain pienoiskuvia käytettäessä. Jos käytät kuvia luonnollisessa koossaan (kokokuvina), se on hyödytön, ja asetukseksi riittää 'Ei linkitetty'.

Jaa sivu: