Kuvien lisääminen blogitekstisi lomaan on kohtuullisen helppoa ja kätevää Image Assist -toiminnon eli Kuva-avustajan ansiosta.

Pääset käsiksi Kuva-avustajaan klikkaamalla sen kuvaketta, joka löytyy blogin kirjoitusruudun alapuolelta vasemmalta:

Blogi03

Avustajasta voit sekä ladata kuvia palvelimelle (käytettäväksi tässä tai missä tahansa myöhemmässä blogimerkinnässäsi) että sijoittaa jo lataamiasi kuvia luotavana tai muokattavana olevan blogitekstisi joukkoon.

Kuvien tekniset vaatimukset

Jos kuvatiedosto, jonka olet lisäämässä blogisi tekstiin, on kovin suuri, se on syytä ennen sivuille lataamista käsitellä kuvankäsittelyohjelmassa pienemmäksi.

 • Kuvatiedoston resoluution (pisteitä tuumaa kohti, dots per inch eli dpi) on hyvä olla nettikäytössä 72.
 • Kuvan leveys ei saisi yleensä olla yli 300 pikseliä (px). Tätä leveämmät kuvat rikkovat helposti sivujen ulkoasun, jos sivuillasi kävijällä on käytössään pieni näyttö. Tällöin koko tekstille varattu tila eli sivun keskipalsta saattaa jäädä kapeammaksi kuin kuva, mikä saattaa aiheuttaa ulkoasun hajoamista joillakin nettiselaimilla.
 • Kuvatiedoston koko ei saisi olla juuri yli 100 kilotavua; tätä suuremmat tiedostot tuottavat hitaampien nettiyhteyksien käyttäjille ongelmia.

Uuden kuvan lataaminen palvelimelle

Kun olet kerran ladannut kuvan palvelimelle, se on käytettävissäsi sen jälkeen kaikissa blogiteksteissäsi.

Kuvan lataus tapahtuu jommalla kummalla seuraavista tavoista:

A) Blogin kirjoittamisen yhteydessä

Jos kesken blogitekstin kirjoittamisen haluat ladata palvelimelle kuvan, se onnistuu kätevimmin edellä mainitulla Image Assist -toiminnolla. Klikkaa toiminnon kuvaketta kirjoitusruudun alapuolella:

Blogi03

Tällöin eteesi aukeaa erillinen ikkuna uuden kuvan latausta varten. Klikkaa siitä ”add image” päästäksesi lisäämään uusia kuvia:

Blogi04

 

...ja seuraavassa ruudussa anna palvelimelle ladattavan kuvan tiedot:

 • Anna kohdassa ”Otsikko” kuvalle jonkinlainen kuvateksti
 • Kohdasta ”Kuvagalleria” ei tarvitse välittää, siinä on valmiiksi oikea asetus (eli ”Bloggaajien kuvat”).
 • Kohdassa ”Image” klikkaa ”Browse” -nappia ja valitse omalta koneeltasi haluamasi kuvatiedosto (varmista ensin, että se täyttää tekniset vaatimukset)
 • Kohtaan ”Selite” voit kirjoittaa tarkemman kuvauksen siitä, mitä kuvassa näkyy.
 • Lopuksi klikkaa ikkunan  alalaidasta ”Lähetä”:

Blogi05

B) Kuvien syöttäminen etukäteen

Halutessasi voit myös ladata palvelimelle kuvia klikkaamalla vasemman laidan valikosta kohtaa ”Luo sisältöä” ja valitsemalla siitä ”blog-merkinnän” sijasta luotavan sisällön tyypiksi ”kuvan”:

Blogi06

Tällä menetelmällä ei ole mitään varsinaista eroa kohdassa (A) kuvattuun kuvien syöttötapaan; menetelmä onkin kuvattuna näissä ohjeissa vain varmuuden vuoksi.

Valittuasi kohdat ”Luo sisältöä” ja ”kuva” pääset ruutuun, jossa sinun tulee antaa palvelimelle ladattavan uuden kuvan tiedot:

Blogi07

Kysytyt tiedot ovat samat jotka kuvattiin edellä kohdassa (A):

 • Anna kohdassa ”Otsikko” kuvalle jonkinlainen kuvateksti
 • Kohdasta ”Kuvagalleria” ei tarvitse välittää, siinä on valmiiksi oikea asetus (eli ”Bloggaajien kuvat”).
 • Kohdassa ”Image” klikkaa ”Browse” -nappia ja valitse omalta koneeltasi haluamasi kuvatiedosto (varmista ensin, että se täyttää tekniset vaatimukset)
 • Kohtaan ”Selite” voit kirjoittaa tarkemman kuvauksen siitä, mitä kuvassa näkyy.
 • Lopuksi klikkaa sivun  alalaidasta ”Lähetä
 • Onnittelut, kuvatiedostosi on ladattu palvelimelle ja käytettävissäsi!

Kuvan lisääminen tekstin joukkoon

Hyvä on, haluamasi kuva on nyt ladattu palvelimelle. Mutta miten saat sen tekstin joukkoon?

Helposti – taas kuva-avustajaa käyttämällä. Klikkaa Image Assist – toiminnon kuvaketta:

Blogi03

... niin sinulle aukeaa ikkuna, josta pääset valitsemaan tekstiin lisättävän kuvan. Ruudussa näkyy aluksi pitkä lista kuvatiedostojen nimiä, mutta asiaan tulee helpotusta aivan kohta! Valitse ”my images”:

Blogi08

...niin saat näkyviin ne kuvat, jotka juuri sinä olet aiemmin ladannut palvelimelle ja joihin juuri sinulla on käyttöoikeus – siis omat kuvasi:

Blogi09

Klikkaa nyt omien kuviesi joukosta sitä kuvaa, jonka olet lisäämässä kirjotukseesi. Näkyviin ilmestyy joukko valintoja, joista yhteen pitää kinnittää erityistä huomiota:

Blogi10

Kyse on kohdasta "Image to use" (ylläolevassa kuvassa punaisen neliön sisällä). Tästä voit valita asetukseksi:

 • "original" = kuva esitetään oikeassa alkuperäisessä koossaan
 • "thumbnail" = kuvasta näytetään (max) 75 pikseliä leveä nk. pienoiskuva eli thumbnail, joka siitä on luotu automaattisesti siinä yhteydessä, kun kuva ladattiin palvelimelle; pienoiskuvasta on linkki alkuperäiseen kuvaan.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että järkevän kokoinen (eli maksimissaan 200-300 pikseliä leveä) kuva voidaan näyttää blogitekstin yhteydessä originaalikoossaan. Sitä suurempi kuva tulisi ehdottomasti liittää tekstiin vain thumbnailina eli pienoiskuvana!

Lopuksi klikkaa ”Insert image” ikkunan alalaidasta. Tällöin kuva – tai oikeastaan sitä edustava koodi – ilmestyy blogitekstisi joukkoon siihen kohtaan, missä kohdistin sijaitsi kirjoitusruudussa:

Blogi11

Kuvaa merkitsevä koodinpätkä voi olla hieman luotaantyöntävä, mutta sitä ei kannata hätkähtää – kun olet kirjoittanut ja tallentanut blogimerkintäsi, kuva näkyy kyllä lopullisessa versiossa oikeana kuvana!

Jaa sivu: