Miten täytän mallisäännöt?

1. Korvaa punaiset kohdat

Yhdistyksen on tarkoitus korvata [punaisella ja hakasulkeisiin] merkityt kohdat omilla oikeilla tiedoillaan:

  • [Kunta] = yhdistyksen kotikunta
  • [kunta/kaupunki] = valitse jompikumpi – "kunta" tai "kaupunki" – sen mukaan, onko yhdistyksen kotikunta kaupunki vai ei
  • [Seutu] = alue, jolla yhdistys toimii (koskee vain monen kunnan alueella toimivia yhdistyksiä
  • [Vaalipiiri] = vaalipiiri, jossa yhdistys toimii
  • [Piirijärjestö] = ao. vaalipiirissä toimivan puolueen piirijärjestön virallinen nimi

2. Valitse vaihtoehtoisista kohdista vain yksi

Mallisäännöissä saattaa olla joissakin kohdissa kaksi vaihtoehtoista muotoilua. Esimerkiksi kohdasta jossa määrätään, kenellä on oikeus toimia yhdistyksen nimenkirjoittajana, saattaa olla tarjolla kaksi eri sääntömääräystä, joista yhdistys voi valita mieleisensä. Nämä kohdat on ilmaistu selvästi ilmaisulla "VAIHTOEHTOINEN MUOTOILU" ja harmaalla pohjalla.

Mikäli käyttämissäsi mallisäännöissä on vaihtoehtoisia kohtia (kaikissa mallisäännöissä ei ole), muista valita vain yksi ja poistaa loput!

3. Jos kyseessä on vanha yhdistys joka muuttaa sääntöjään, älä poista "Saavutetut jäsenoikeudet" -pykälää

Mallisäännöissä on viimeisenä sääntökohtana pykälä nimeltä "Saavutetut jäsenoikeudet". Tämä yhdistysrekisterin edellyttämä kohta on tarkoitettu vain vanhoille yhdistyksille ja sen tarkoitus on todeta, että sääntömuutoksella ei viedä vanhoilla jäsenillä mahdollisesti olleita etuja ja oikeuksia. Pykälä on sinänsä sisällyksetön: vihreiden yhdistyksen aiemmissakaan säännöissä ei ole ollut sellaisia "jäsenoikeuksia", joita voitaisiin uusilla säännöillä loukata. Yhdistysrekisteri kuitenkin edellyttää sääntöjen loppuun tätä pykälää, joten se on syytä säilyttää. (Pykälän VOI kuitenkin jättää pois, jos sen korvaa yhdistysrekisterille sääntömuutosilmoituksen yhteyteen liitettävällä puheenjohtajan kirjallisella vakuutuksella samasta asiasta: "Vakuutan että sääntömuutoksella ei loukata yhdistyksen jäsenten saavutettuja jäsenoikeuksia. -N.N. / hallituksen puheenjohtaja". Tätä vaihtoehtoa kannattaa käyttää, jos ei halua lisätä sääntöjen loppuun sinänsä tarpeetonta ylimääräistä pykälää.)

Uusi yhdistys voi ja sen tuleekin jättää pois koko "Saavutetut jäsenoikeudet" -pykälä. Uudella yhdistyksellä ei voi edes teoriassa olla "saavutettuja jäsenoikeuksia", koska koko yhdistystäkään ei ole ollut olemassa!

Jaa sivu: